Avto
6033 ogledov

Pozor, Google vas lahko vrže na finto glede vinjete

Vožnja po avtocesti Saša Despot
Google vam bo pri iskanju spletne strani za prodajo vinjet najprej ponudil tisto, ki z Darsom nima nobene povezave in je dražja. Odločili smo se in poskusili kupiti vinjeto prek e-vignette/slovenia/.

Spletni uporabnik z imenom Yayaa je na medmrežju opozoril na spletno stran, ki je prvi zadetek v Googlu za prodajo slovenskih elektronskih vinjet, a z Darsom sploh nima povezave. Uporabnik je glede na zapisano zaposlen pri enem od pooblaščenih prodajalcev vinjet. Ena od strank ga je opozorila na spletno stran si-vignette.com. Na njej je mogoče kupiti vinjeto za vožnjo po slovenskih cestah, pri tem pa marsikdo spregleda, da so cene višje, kot pa tiste na prodajnem mestu pooblaščenih trgovcev ali pa na uradni Darsovi spletni prodajalni. 

Neuradna spletna stran za vinjete | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Marsikdo bi napak mislil, da gre za uradno spletno stran slovenskega upravljavca avtocest. Na Darsu so takoj odgovorili na zapis uporabnika in opozorili, da je edina uradna spletna trgovina za prodajo slovenskih e-vinjet na spletnem naslovu https://evinjeta.dars.si.

"Pri morebitnih težavah in dodatnih stroških, ki jih bodo imeli pri nakupu e-vinjete na neuradnih spletnih straneh (kjer lahko kupcu poleg uradne cene e-vinjete zaračunajo še provizijo), DARS nima možnosti intervenirati, zato so uporabniki sami odgovorni, da predhodno preverijo, kje kupujejo e-vinjeto," so zapisali. In ob tem opozorili, da "DARS z nobenim od spletnih posrednikov pri prodaji poslovno oziroma pogodbeno ne sodeluje." To pomeni tudi, da bo v primeru napak oziroma reklamacij pot do rešitve precej bolj trnava.

Omenjena spletna stran po dosegljivih podatkih izhaja iz Nemčije, za njo stoji podjetje 1API, ki se je specializiralo za prodajo vinjet za različne države. Na enem mestu je tako mogoče kupiti vinjete za več evropskih držav. Seveda pa si ob tem odrežejo provizijo, v primeru Slovenije znaša med šestimi in štirimi odstotki od cene vinjete, odvisno od časa njene veljavnosti. Šli so tako daleč, da so razvili tudi lično aplikacijo za pametne telefone (Android in iOS).

Pri Nemcih smo šli v nakup slovenske vinjete

Ocene strank so pretežno pozitivne, veliko jih hvali enostavnost nakupa in dobro uporabniško izkušnjo. Proces nakupa smo želeli preveriti še sami. Stran omogoča hitro izbiro države, vnos registrske tablice in čas veljavnosti vinjete, torej podobno kot pri Darsovi aplikaciji. A tu nastopi bistvena razlika. Neuradna spletna stran nas ni opozorila, da imamo za avto s to registracijo že plačano in veljavno vinjeto, zato bi lahko z vnosom podatkov o bančni kartici takoj zaključili nakup.

Darsova aplikacija s preverjanjem baze na drugi strani takoj opozori, da veljavna vinjeta že obstaja, registrirani uporabniki pa imajo še druge prednosti, kot je obveščanje o skorajšnjem poteku vinjete in poenostavljen nakup nove brez vnovičnega vnašanja podatkov o registraciji.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 09:43 10.maj 2024.

    V Google odtipkaš Dars vinjeta in ni nobene panike, saj ti kot prvo možnost ponudi, "E-vinjeta - DARS d.d."... Torej, če veš kaj iščeš, potem to tudi dobiš!

  • Vrtnica 08:43 10.maj 2024.

    Zakaj so najdražje vinjete v Sloeniji najdražje in nepoštene? Zato ker lahko parkiraš sredi ceste kjer koli.

Sorodne novice