Slovenija > Črna kronika
12079 ogledov

Mama dveletnika, ki je umrl v pregretem avtu, pred sodnico milo jokala

Teja K., obtožena za smrt otroka v razgretem avtu
Tea K. se danes o krivdi za smrt njenega sinčka, ki sta ga s partnerjem Tilnom Novakom pustila v avtu na vročini, ni izjasnila, kar pomeni, da je ne priznava.

Slovensko javnost je 20. junija lani pretresla smrt še ne dveletnega dečka v Svetem Lovrencu v občini Prebold. Tistega torka sta se njegova mama Tea K. – priimka ne objavljamo zaradi zaščite njenih preostalih treh otrok – in njen partner Tilen Novak pripeljala do svoje hiše, ona se je menda vrnila z lepotne operacije.

Novak je črnega beemveja X1 parkiral na soncu, fantka pa sta pustila privezanega v otroškem sedežu, in to vsaj tri ure, od najmanj devetih zjutraj do poldneva. Posledično je doživel toplotni šok, oziroma je, kot narekuje obtožnica, ki jo na okrožnem sodišču v Celju zastopa tožilec Jošt Jeseničnik, "prišlo do krvavitve v možganih in pljučih ter zadušitve. Odpovedali so možgani in srce."

Sv. Lovrenc | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Mamila tudi v fantkovi krvi

Toda to ni edini očitek neodgovorni materi in njenemu partnerju. Ob zanemarjanju mladoletne osebe in povzročitvi smrti iz malomarnosti ju tožilstvo preganja še zaradi prometa z drogami in omogočanja njihovega uživanja mladoletni osebi. Pečala naj bi se s preprodajo heroina in sintetične droge alfa PiHP. Dostop do mamil pa je imel očitno tudi pokojni deček, saj so ob obukciji v njegovi krvi našli sledi metadona in alfe PiHP. Novak naj bi ga poleg tega prevažal brez vozniškega dovoljenja, v avtu pa naj bi ga brez nadzora puščali tudi ponoči.

Sodišče Celje | Avtor: D. M. Tejo K. so danes pripeljali na celjsko sodišče. D. M.
V preteklosti že obsojeni Novak je bil marca pred sodnico Majo Manček Šporin zelo kratek: "Nisem kriv." Za Tejo K. takrat predobravnavnega naroka niso izpeljali, ker je preklicala pooblastilo zagovornici iz brezplačne pravne pomoči. V spremstvu novega odvetnika Andreja Kaca je na zatožno klop sedla danes, v Celje so jo pripeljali iz pripora na Igu. 

Okrušeni in zanemarjeni zobje

Zaradi varovanja osebnih podatkov mladoletnega oškodovanca, ki naj bi mu obtožena prodajala drogo, je obravnava tudi tokrat deloma potekala za zaprtimi vrati. Toda glavna obtožba je seveda znana, in ko je tožilec Jeseničnik navajal okoliščine, ki so privedle do smrti nesrečnega otroka, je 36-letna Tea zajokala. Težko bi zapisali, da je bila deležna sočustvovanja.

Znova smo tako slišali še, da Tea K. v sostorilstvu z Novakom sinčku ob ostalem ni zagotovila varnega okolja za njegovo rast in vzgojo, poskrbela nista niti za njegovo higieno, tudi ustno ne, saj je imel okrušene in zanemarjene zobe. Ne samo v avtu, tudi v hiši naj bi ga puščala brez nadzora.

Droga s Kitajske in iz Turčije

Precej podrobneje kot na Novakovem predobravnavnem naroku je Jeseničnik predstavil preprodajo drog, s katero sta se ukvarjala zunajzakonska partnerja. Od avgusta 2022 do junija 2023 naj bi Novak prepovedane substance preprodajal sam ali pa sta jih skupaj, kupila naj bi jih pri neznanih dobaviteljih s Kitajske in iz Turčije. Med njunimi strankami pa ni bil samo mladoletnik, temveč tudi odvisnik na odvajanju, česar naj bi se Novak zavedal.

Ker Tea K. po Jeseničnikovih besedah ni izrazila pripravljenosti za priznanje krivde, zanjo ni podal kaznovalnega predloga: "Bila pa je seznanjena s kaznovalnim okvirom, ki bi prišel v poštev, če bi jo priznala."

Tea K. je bila nazadnje kratka in jasna: "Ne želim se izjasniti glede krivde." To se šteje, kot da je ne prizna, zato bo njej in Novaku 20. maja začel soditi petčlanski senat, ki bo do takrat tudi odločil o dokaznih predlogih obrambe. Odvetnik Kac se med drugim zavzema za postavitev izvedenca toksikološke stroke, ki naj bi ugotovil količino droge v organizmu njegove klientke tistega junijskega dne, ter kako je ta vplivala na njeno zaznavanje okolja in vedenje v kombinaciji z zdravili, ki jih je jemala. O tem naj bi se znova opredelil tudi izvedenec za psihiatrijo – Kac pač cilja na ugotovitev (ne)prištevnosti.

Teji K.in Novaku sicer grozi od tri do 15 let zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Plavi-mil 08:12 24.april 2024.

    Zakaj je jokala? zato, ker ne more joške kazati, katere si je dala tisti dan povečati in jih je slavila.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:59 23.april 2024.

    Taki ženski je treba odvzeti otroke, nujna sterilizacija in dosmrtno za zapahe.

  • Nevica 21:18 23.april 2024.

    Ženska ima menda še tri otroke in še eden je obravnavan kot zanemarjen. Njen odvetnik razmišlja, da bi jo rešil z neprištevnostjo. Človek je očitno brez vesti, ker bi tako omogočil, da naprej trpinči otroke, ali pa uživa drogo brez ...prikaži več skrbi, ker bi za otroke skrbela socialna služba.... Oba sta naravnost za v zapor za vse večne čase!