Slovenija > Črna kronika
54225 ogledov

Na šoli že inšpektorji, ravnateljica pa pravi tole

OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj OŠ Šoštanj
Republiški inšpektorat za šolstvo je po tragični smrti učenke začel s postopkom na OŠ Karla Destovnika Kajuha v Šoštanju.

Danes popoldne se je z izjavo za medije po tragični smrti učenke oglasila ravnateljica OŠ Karla Destovnika Kajuha Majda Zaveršnik Puc.

"Izguba naše dobre učenke nas je globoko pretresla in prizadela. Družini in njenim prijateljem, zlasti z naše šole, izrekamo iskrene sožalje," je začela. "Mediji nam zastavljate mnogo vprašanj, tudi mi si jih. Iskanje odgovorov je boleče, enostavnih odgovorov ni. Jih ne sme in ne more biti. Da bi učencem na šoli pomagali pri soočanju z izgubo, smo naredili vse, kar je v naši moči, in sledili smernicam za ukrepanje v primeru smrti učenca. Vse starše in učence višjih razredov smo seznanili z informacijo o smrti učenke. Vedo, da se lahko na nas obrnejo, če bi potrebovali podporo in pomoč."

V nadaljevanju je prešla na medvrstniško nasilje, o katerem izčrpno poročamo: "Na naši šoli se, podobno kot po drugih v Sloveniji, v zadnjih letih soočamo z različnimi stiskami otrok in medvrstniškim nasiljem. V zadnjem času je tega vedno več prek socialnih omrežij. Trudimo se prisluhniti tako učencem kot staršem in pravočasno ukrepati. Pri tem redno sodelujemo tudi z zunanjimi institucijami (policijo, CSD, Centrom za duševno zdravje otrok in mladostnikov Velenje, strokovnimi timi Mladinskega doma Maribor) in pedopsihiatričnimi ambulantami. S skupnimi močmi poskušamo najti najboljše rešitve za vse otroke na šoli, ne le tiste, ki se neprimerno obnašajo in ravnajo. Preiskava v konkretnem primeru še poteka, zato informacij ne moremo dati, oziroma jih nimamo."

Inšpektorji na delu

Kako je v doslej ukrepala šola glede medvrstniškega nasilja, že preiskuje republiški inšpektorat za šolstvo. Kot so nam danes pojasnili, so že v začetku tedna, ko so bili seznanjeni s tragičnim dogodkom, kontaktirali šolo in začeli z inšpekcijskim postopkom: "Preverjali bomo vzgojno delovanje šole, ki zajema tudi ugotavljanje aktivnosti za preprečevanje nasilja. Poudarjamo, da Inšpektorat RS za šolstvo nima pristojnosti preiskovanja omenjenega tragičnega dogodka, dejansko pa bo preverjal, kaj je šola naredila za zagotavljanje varnega in spodbudnega šolskega okolja. Temi vzgojnega delovanja v zadnjih letih posvečamo veliko pozornosti, zato smo v tem okviru izvedli tudi več nadzorov, tako rednih kot izrednih, pri čemer po samih nadzorih in izrečenih ukrepih preverjamo tudi njihovo izvršitev. Ker inšpekcijski postopek trenutno poteka, dodatnih informacij ne moremo podati."

Med ukrepi, ki jih lahko sprejme inšpektorat, ni razrešitve ravnatelja, to lahko predlaga samo svet zavoda. Ti pa se včasih obnašajo nerazumljivo. V odmevni lanski aferi je jeseniški ravnatelj, zaradi zlorabe desetletnice obsojen na tri leta in 10 mesecev zapora, odstopil šele po nasvetu ministrstva za vzgojo in izobraževanje, in ne na zahtevo sveta šole, ki je njegovo odpoved zgolj sprejel.

Komentarjev 16
  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 14:47 16.maj 2024.

    Ne bluzite!!! Vzgoja se začne doma. Večina današnjih staršev pa o pravilni vzgoji pojma nima, ker so sami bili "vzgajani" v časih, ko je bila moderna permisivna vzgoja. Šola ima danes povsem zvezane roke, ker so učenci zaščiteni bolj kot ...prikaži več kočevski medvedje! Šolnikom je potrebno vrniti pristojnosti, ki so jih imeli v času "gnilega" socializma. Pa policistom in še komu tudi! AMEN!!!

  • munja 07:31 10.maj 2024.

    Cel svet je ponorel, saj nikjer več ne vidiš drugega, kot nasilje, nasilje in spet nasilje. Kako bodo lahko potem otroci drugačni, saj nimajo nikogar, ki bi jih poučil o normalnem življenju. Ni prave vzgoje, ni strpnosti, ni prijateljstva, ni ...prikaži veči ljubezni.... kam drvimo???

  • atamama 07:16 10.maj 2024.

    Žalostno ampak zelo resnično, če bomo v tej zgodbi doživeli, da bo ravnateljica ''odletela'' bo to maksimalni domet. Ker tisti, ki bi morali reagirati, ki bi morali nadzorovati situacijo v šoli se skrivajo za ''nekompetentnostjo'' oziroma po domače, kaj me ...prikaži več briga. Res pa je, da tudi ko učitelj zagrabi učenca, ki ''dila'' mamila po šoli na kocu dobi opomin pred izključitvijo, ker je Policija presodila, da je ''nepravilno'' zadržal učenca (on pa je samo zavaroval dokaze, da jih je učenec posedoval