Slovenija
205 ogledov

Glasbene kvote: "Glasbene urednike že zbadljivo kličemo računovodje"

DAB radio Andrej Leban
Slovenske glasbe je po zadnji spremembi zakonodaje vsaj podnevi več. A na račun nove glasbe in slovenščine so se glasbeni uredniki spremenili v računovodje.

Odkar zadnje štiri mesece veljajo nove glasbene kvote, so inšpektorji agencije za komunikacijska omrežja (Akos) pri treh radijskih postajah - doslej so končali štiri nadzore, v teku pa so še štirje - ugotovili kršitve nove zakonodaje, ki predpisuje več slovenske glasbe podnevi. Lov za sekundami so izgubili na Valu 202, Radiu Center in Radio Hit.

Edini, kjer ni bilo ugotovljenih kršitev, je bil Radio Si.

Hir aj kam, hir aj go. Kaj je slovensko in kaj ni?

A inšpektorji niso preverjali le ali 20 oziroma pri nacionalnih radijskih postajah 40 odstotkov predvajane glasbe predstavlja glasba slovenskih izvajalcev. Od tega mora biti še najmanj 70 odstotkov glasbe v slovenskem jeziku, četrtino pa mora predstavljati glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma.

Radijci so po inšpekcijskih nadzorih malodane preštevali sekunde. Inšpektorji so na primer zavrnili pritožbo Vala 202, ki je na svoj seznam slovenske glasbe uvrstila Magnificovo Hir aj kam, hir aj go. "Agencija je to skladbo opredelila kot slovensko glasbo oz. glasbeno produkcijo slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev, ne pa kot slovensko glasbo, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku," so zapisali v odločbi inšpekcijskega nadzora, kjer niso ugotovili, da bi nacionalni program predvajal premalo glasbe slovenskih izvajalcev, le premalo jo je bilo v slovenščini. Med 6. in 18. uro so zavrteli 2:55:36 slovenske glasbe, a jo je bilo v slovenskem jeziku le za 1:56:33.

Kje je meja slovenskosti? "Agencija meni, da je določba jasna, večinski del (več kot pol) skladbe mora biti izveden v slovenskem jeziku."

Težav pri razvrščanju v kategorije pa nimajo samo na radijskih postajah, tudi Akos je med inšpekcijskimi nadzori glasbo, kot pravijo sami, pomotoma razvrščal v napačne kategorije. Skladbi Vedno zame Guštija in Polone ter Siddhartina Na Soncu sta se med nadzorom Radia Hit znašli na listi "neslovenskih". Po opozorilu radijske postaje so napako odpravili.

Radio Hit in Radio Center težav sicer nista imela z glasbo v slovenskem jeziku, ampak količino predvajane glasbe slovenskih izvajalcev. V dnevu, ko je inšpekcijski nadzor potekal, sta jo zavrtela premalo v nočnih urah.

Vsi kršitelji so jo odnesli z opozorili naj napake odpravijo.

"Gre za poseg v uredniško politiko"

"V naši hiši glasbene urednike že zbadljivo kličemo računovodje, ki pa se bojijo, da bodo kmalu morali pošiljati svoje playliste ministrstvu v  končno potrditev," je izpostavil David Irgolič, programski direktor Radia Center, ki pojasnjuje, da je nova zakonodaja prinesla neprimerljivo več usklajevanja in preračunavanja ob pripravah glasbenega programa. Predvsem pa gre za poseg v uredniško odločanje. 

Ne le, da vsaka sprememba razmerja med govornim in glasbenim delom vpliva na količino predvajane glasbe in posledično na potrebno število predvajanih slovenskih skladb, težave jim delajo tudi časovnimi pasovi, ki jih je uvedel zakon, in ne soupadajo z njihovimi programskimi pasovi. "Vsaka sprememba programskega pasu - podaljšanje oddaje, vsebinske in promocijske akcije, lestvice - za sabo potegne dodatna preračunavanja deleža glasbe in slovenske glasbe za določen programski pas, ki ne sovpada z uzakonjenimi," je še pojasnil Irgolič.

Bi bilo mogoče bolj enostavno? Ministrstvo: Seveda.

Bi se dalo predpise urediti z manj računskega dela? "To je vedno možno narediti," pravijo na ministrstvu za kulturo in s prstom pokažejo na koalicijske poslance, ki so na koncu spisali in potrdili svoj predlog. Ministrstvo bo pod vodstvom ministra Antona Peršaka znova revidiralo medijski zakon in najverjetneje posledično tudi glasbene kvote že naslednje leto.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Ludvik Miholic 17:42 23.november 2016.

    kdaj ste pa imeli slovenci dobro muziko vecinoma slovenske so vse ponaredtki

  • Ludvik Miholic 17:39 23.november 2016.

    vsaj jas neposlusam nobeno slovensko postajo preko jutuba si nakluc skopiram muziko in imam celi dan muzike in to boljse kot so slovenske ta jeclavi minister ni sposoben za nobeno delo ce se ga spomlite kdaj je bil poslanec samo ...prikaži več toliko da je vlekel davkoplacevasko placo

  • Avatar Leon
    Leon 13:55 23.november 2016.

    268. ODBOR REPUBLIKE SLOVENIJE ZA PODELITEV DRŽAVNIH PRIZNANJNA PODROČJU PROSTOVOLJSTVA269. STROKOVNA KOMISIJA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE IN CIVILNESVOBOŠČINE - ZA POSAMEZNO PODROČJE PROSTOVOLJSKEGA DELA270. STROKOVNA KOMISIJA ZA KULTURO, UMETNOST TER TURIZEM - ZAPOSAMEZNO PODROČJE PROSTOVOLJSKEGA DELA<br ...prikaži več />271. STROKOVNA KOMISIJA ZA REKREACIJO, ZDRAVJE TER VZGOJO INIZOBRAŽEVANJE - ZA POSAMEZNO PODROČJE PROSTOVOLJSKEGA DELA272. STROKOVNA KOMISIJA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE TERČLOVEK, NARAVA IN DRUŽEBEN VREDNOSTE - ZA POSAMEZNO PODROČJEPROSTOVOLJSKEGA DELA273. DELOVNA SKUPINA ZA IMPLEMENTACIJO DIREKTIVE EVROPSKEGAPARLAMENTA IN SVETA 2005/36/ES O PRIZNAVANJU POKLICNIH KVALIFIKACIJ274. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA SPODBUJANJE RAZVOJAPROSTOVOLJSTVA, PROSTOVOLJSKIH IN NEVLADNIH ORGANIZACIJTukaj se konča ! Pa sami presodite .