Slovenija
248682 ogledov

K nam prihaja ogromna nevihta, takšno razdejanje je pustila v Avstriji

Nevihta v Belgiji Profimedia
Pričakujte burno vremensko dogajanje.

Prva polovica aprila nam je prinesla izrazito pretoplo vreme, padlo je kar nekaj absolutnih temperaturnih rekordov za mesec april, a vse to se bo kmalu spremenilo, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Začelo se je na zahodu Evrope. Portal Severe Weather Europe opozarja pred nastankom toče, v posameznih krajih je možen celo nastanek tornadov.

Radarsko sliko lahko spremljate na tej povezavi.

V Avstriji je že klestila toča, deležni so bili tudi močnih nalivov.

"Izrazita hladna fronta se bo čez dan od severa pomikala prek Slovenije in prinašala s seboj okrepljen severovzhodni veter in burjo ter res občuten padec temperature (animacijo lahko pogledate v komentarju). Tako bo torkovo popoldne marsikje kar okoli 15 °C hladnejše od dopoldneva," pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje, kjer so zaradi pričakovanega dogajanja izdali opozorilo.

Začelo se bo na severu, popoldan pa se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. "Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Nad okoli 500 m nad morjem bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem zaradi južnega snega in olistanosti drevja možen tudi snegolom (animacijo sneženja si lahko ogledate v komentarju)," opozarjajo.

Vremenoslovci portala Neurje.si so izdali prognozo neviht, iz katere je razvidno, da bo najbolj burno dogajanje v zahodni Sloveniji.

"Nevihte bodo spremljali močni nalivi s silovitim vetrom, krajevno lahko pada tudi sodra oziroma manjša toča. Stanje se bo proti 22. uri povsod umirilo," menijo.

Kaj sledi?

Dotok hladnega polarnega zraka proti območju Alp se bo nato nadaljeval vsaj kakšen teden dni, ali celo več, ocenjujejo na Arsu. Tako bo druga polovica meseca aprila občutno hladnejša od prve.

"Jutranje temperature bodo od srede naprej večinoma od 0 do 5, najvišje dnevne pa od 10 do 15 °C (graf temperatur si lahko ogledate v komentarju). Pred nevarnostjo pozebe nas bo nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo. To pa bi ob letošnjem zgodnjem razvoju rastlin lahko povzročilo pozebo," svarijo.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 3
  • Zorbatron 09:38 16.april 2024.

    Grozovito

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:42 16.april 2024.

    Ali jim bo uspelo uničiti še tisto,za kar ljudje živijo.za malo domačega sadja,in ne mi rečt,da je to normalno