Slovenija
15184 ogledov

Odpadniki Svobode in LDS združujejo moči: "Želimo veliko koalicijo!"

Robert Golob Žan Kolman/KPV
Nekdanji člani Svobode in LDS so se aktivirali okoli liste, ki jo je oblikovala stranka Zeleni Slovenije s Klemnom Grošljem, Aleksandrom Merlom in Mojco Šetinc Pašek. Snujejo novo koalicijo strank, ki bi proti Robertu Golobu in Svobodi nastopila na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Lista kandidatov za evropske volitve, ki se je oblikovala pri stranki Zeleni in jo bo na volitve popeljal Klemen Grošelj, ni zgolj lista, ampak zametek nove liberalno-socialne stranke v slovenskem političnem prostoru, ki bi lahko bil alternativa sedanji vladajoči stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba, potrjujejo naši sogovorniki. "Želimo se vrniti k socialno-liberalnim koreninam. Nastanek liste za evropske volitve je zametek tega, ni pa še napoved ustanavljanja neke politične stranke," pravi Andraž Osim, eden snovalcev nove politične sile.

Moči združujejo Golobovi "odpadniki"

Tako kot nosilec liste Klemen Grošelj in kandidata na listi  Mojca Šetinc Pašek in Aleksander Merlo je tudi Osim takoimenovani odpadnik Gibanja Svoboda. Osim, ki ga označujejo kot človeka političnega zakulisja, je aktivno sodeloval pri nastajanju stranke Svoboda, nazadnje je bil svetovalec predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

"Ljudje z obstoječo levosredinsko politiko niso zadovoljni!"

Svoboda je Osima nato obtožila neetičnega in nesprejemljivega ravnanja, zato je moral z mesta svetovalca predsednice DZ odstopiti, nato se je poslovil tudi od stranke Svoboda. Pri tem naj bi imela ključno vlogo takratna sekretarka stranke Vesna Vukovič. Po odhodu je Osim ostro kritiziral stranko in Goloba, ki ga je označil za manipulatorja, stranko Svoboda pa stranko interesnih skupin, ki je nastala na podlagi antijanšizma in je nesposobna sprejemati kritike. Že pred letom dni je napovedal, da bo v politiki ostal in s somišljeniki našel neko platformo. "Ljudje z obstoječo levosredinsko politiko niso zadovoljni, potrebno je vpeljati več socialnih komponent in jasnejšo politiko stališč," pravi Osim. 

Zeleni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Šetinc Pašek o alternativi

Mojca Šetinc Pašek, ki odkar so jo izključili od stranke Svoboda, je v utemeljitvi kandidature pri Zelenih Slovenije zapisala: "Prepričana sem, da leva sredina v Sloveniji nasploh potrebuje resno prenovo in vsebinsko alternativo. Trdno verjamem, da se z oblikovanjem te liste, ki odpira prostor za dialog, sodelovanje in povezovanje, ustvarjajo pogoji za nastanek takšne alternative."

Zeleni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Merlo želi ostati v politiki

Pomembno vlogo pri nastajanju nove politične sile ima tudi priznani ginekolog in vodja postojnske porodnišnice Aleksander Merlo. Merlo je nekdanji član LDS, leta 2004 je bil tudi poslanec te stranke. Javno priznava, da je s stanjem v državi, predvsem v zdravstvu, nezadovoljen in zato želi vztrajati v politiki. Nezadovoljen pa je tudi z ravnanjem Svobode, ki ga na Festivalu Svobode najprej predstavila kot svoje liste, nato pa tik pred potrditvijo liste sporočila, da bo nosilka Irena Joveva. Merlo se je umaknil in se pridružil Grošlju, ki je Svobodo prav tako zapustil zaradi liste na evropskih volitvah, vendar vrat politike ni zaprl. 

Zeleni | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Soustanovilelj LDS: "Pričakovanja so velika!"

"Pričakovanja so velika, iščemo boljšo alternativo stanju na levi sredini," je svoje sodelovanje pri snovanju nove politične koalicije potrdil politolog Mojmir Ocvirk. Ocvirk je bil tudi soustanovitelj LDS, bil je tudi poslanec te stranke. "Želimo imeti veliko koalicijo," pravi Ocvirk. 

Mnenje analitikov: 

"Tu ne gre za programsko usmerjenost te stranke, temveč za preživetje stranke. Z zeleno so se obarvali v trenutku, ko je kazalo, da bo zelena barva dovolj za vstop v parlament. Takrat so nastale tri do štiri zelene stranke, SD pa je razglasila, da je zelena nova rdeča. Zdaj gre za listo ljudi iz več vetrov, ne iz čisto vseh, ki bi v volilni kamapnji vzdrževali konducijo in fokusirali javnost nase in na svojo kariero. To je sedanji način graditve politične kariere. Nobenemu in ne straniki ne gre za graditev alternative obstoječi ali kakšni drugi postavljeni politični drži," komentira politolog Igor Lukšič.  

"Zdi se, da je stranka Zeleni zgolj politično orodje za to, da lahko politično užaloščeni ljudje spet vstopijo v politično tekmo za Evropski parlament, potem ko sta jih Gibanje Svoboda in še posebej predsednik vlade razočarala in na neki način izigrala," pa je za naš portal nedavno dejal politolog Miro Haček. Več tukaj

Konkretnejša dogovarjanja po evropskih volitvah

"Pogovori potekajo na različnih nivojih, veliko se dogaja," pravi Osim. V bolj konkretna dogovarjanja naj bi šli po evropskih volitvah, ko naj bi se tudi izkristariziralo, kdo bi lahko bil tisti obraz, ki bo stopil na čelo platforme in se na parlamentarnih volitvah morda soočil z Golobom. "Obraz se bo pojavil iz širše strukture, v dinamiki, ki bo tekla po evropskih volitvah," pravi Osim. 

Simon Maljevac Luka Mesec | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Ustanavljanje koalicije napovedal tudi Mesec

"Vse je odprto!" glede sodelovanja z drugimi levosredinskimi strankami pravi Ocvirk. Katerim strankam bi dali prednost, ne razkrivajo, a so zastrigli z ušesi ob včerajšnji izjavi nekdanjega koordinatorja Levice Luke Mesca, ki je v podcastu za Delo izrazil željo po povezovanju levosredinskih strank.

"Prepričan sem, da čas povezovanja prihaja po evropskih volitvah. Zato je moj cilj in cilj Levice v Sloveniji ustvariti zeleno-levo koalicijo po evropskih volitvah," je dejal Mesec. A iz krogov blizu Levici je slišati, da bolj kot sodelovanje z liberalnimi silami, iščejo rdečo-zeleno koalicijo. Pred evropskimi volitvami se je Levica skušala pogovarjati o sodelovanju s Pirati in Vesno, a do dogovora ni prišlo.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 85
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:08 18.maj 2024.

    Smo rekli 91,se odcepimo,da se rešimo juge.Juga je že skoraj vsa nazaj prišla,denarja je pa še manj za nas kot takrat.Mi osli smo se borili,da imajo zdaj oni roko čez blagajno,mi smo pa izpadli še večje ovce.

  • Ender3 18:41 17.maj 2024.

    Zbirajo se proti Golobu, vsi skupaj pa, proti JJ in ponižnim svečkarjem. Vsem skupaj se gre za oblast ampak ne takšno, ki se jo želi trenutna opozicija. Liberarna koalicija ima veliko prednost in podporo pred konzervativno mračnjaško politiko, ki jo ...prikaži več gradi JJ..Vse ostalo je plod natolcevanja in špekulacij strankarskih medijev..

  • Pierre 16:11 17.maj 2024.

    Če obudijo Katarino Kresal bom glasoval zanje 100000%