Slovenija
372 ogledov

Ministrica videla konstruktiven pogovor, mladi zdravniki pa precej neuspešnega

Valentina Prevolnik Rupel Žan Kolman/KPV
Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je današnji sestanek s predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije o možnostih za izboljšanje razmer v zdravstvu označila za zelo konstruktiven. "V zdravstvu je veliko deležnikov in vsak ima svoje poglede," je dejala v današnji izjavi in napovedala preučitev nekaterih njihovih predlogov.

Ministrstvo bo po njenih besedah preučilo predlog zdravniške zbornice, ki je danes začela zbirati podpise volivcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo. "Kakršnokoli nasilje nad zdravstvenim osebjem kot tudi sicer v družbi je nesprejemljivo," je dejala. Napovedala je, da bodo predlog, ki ga podpirajo tudi mladi zdravniki, preučili z vseh vidikov.

Mladi zdravniki po besedah ministrice vidijo izboljšanje položaja zdravnikov med drugim v dvigu plač in v uvedbi inštituta svobodnega zdravnika. A glede slednjega imajo na ministrstvu povsem drugačen pogled. "S pobudo svobodnega zdravnika se nismo mogli strinjati, saj ministrstvo in vlada zagovarjata sistem javnega zdravstva in posledično zaposlitev v javnih zdravstvenih zavodih," je pojasnila Prevolnik Rupel.

Na področju zmanjševanja administrativnih obremenitev zdravstvenega osebja so po njenem mnenju že naredili odločne korake, mladi zdravniki pa so danes predstavili še nekatere nove predloge, ki jih bodo po njeni napovedi preučili skupaj s predstavniki zavoda za zdravstveno zavarovanje. "Z zavodom smo se za sestanek že dogovorili in v tej smeri bomo aktivnosti z zavodom in z mladimi zdravniki nadaljevali," je napovedala.

Pri problematiki pomanjkanja zdravstvenega kadra, ki je težava povsod po Evropi, je izpostavila nujnost ureditve evidenc. Ker prihodi in odhodi zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja niso v celoti zabeleženi, so s strateškim svetom za zdravstvo in državnim statističnim uradom začeli pogovore o tem, kako bi to uredili. "Želimo točne številke, na podlagi katerih bi lahko sprejemali odločitve," je dejala.

Kot je dodala, uvedbo nekaterih uveljavljenih ukrepov analizirajo in ocenjujejo njihove učinke v praksi, pripravljajo pa tudi številne nove. "Nekaterih stvari se ne da spremeniti čez noč, tudi sistem zdravstva je zelo velik," je dejala. Ob tem se po njenih besedah nekateri učinki ukrepov zaradi zdravniške stavke sploh še ne poznajo. Glede stavke je povedala le, da "pogajanja potekajo, informacije o poteku pogajanj pa so zaupne".

Ministrica je omenila še prenovo mreže nujne medicinske pomoči, v kateri so uvedli plačevanje storitev po realizaciji. Napovedala je uvedbo vozila urgentnega zdravnika, katerega cilj je zagotavljati čim bolj kakovostno in dostopno storitev za uporabnike na terenu. Z mladimi zdravniki so govorili tudi o ukrepih za dvig ugleda tega poklica. "Že pred časom smo podali pobudo za vzpostavitev ambasadorjev, ki bi promovirali ta poklic," je povedala.

Medtem je predstavnik Mladih zdravnikov Slovenije Luka Puzigaća sestanek označil za "precej neuspešnega". Kot je v ločeni izjavi povedal skupaj s kolegico zdravnico Polono Gams, v pogovorih niso dosegli nikakršnega preboja glede dolgotrajne stavke zdravnikov pod okriljem sindikata Fides niti glede tega, da bi se dogovorili za možne rešitve glede nasilja nad zdravniki. Mladi zdravniki si po njunih besedah želijo tudi konkretne ukrepe za zajezitev odhodov zdravniškega osebja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar Leon
    Leon 06:59 11.maj 2024.

    Mladi zdravniki bi morali zastopati politiko zaposlovanja ob nagrajevanju drugače bodo izgoreli v mladosti.

  • andrija 05:41 11.maj 2024.

    zelo konstruktivno pa je povišanje plač za 40%

  • andrija 05:40 11.maj 2024.

    govorjenje v prazno je po njenem in po golobovem konstruktiven pogovor