Slovenija
1048 ogledov

"Seks brez jasnega soglasja je posilstvo"

ljubezen, osvajanje, seks, par Profimedia
Amnesty International Slovenije (AIS) začenja osveščevalno kampanjo Ja pomeni ja, v kateri opozarjajo, da spolni odnos brez jasnega soglasja pomeni posilstvo. Vsaka oseba mora sama sprejemati odločitve glede telesne nedotakljivosti, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

DZ je leta 2021 po prizadevanjih nevladnih organizacij, med njimi tudi AIS, sprejel spremembe kazenskega zakonika v delu, ki obravnava spolno nedotakljivost, in uzakonil načelo soglasja po modelu ja pomeni ja. Vendar pa samo zakonska sprememba ne bo dovolj, je danes posvarila direktorica AIS Nataša Posel. O pomenu soglasja je po njenem pozivu treba govoriti in preseči stereotipna prepričanja.

Po besedah soizvajalca predmeta spolna vzgoja s spolno kulturo na pedagoški fakulteti v Ljubljani Tima Prezlja so določeni deli tematike glede raznolikosti in soglasja sicer v učnih načrtih predvideni. Vendar tisti, ki naj bi to poučevali, zaenkrat nimajo strokovnega usposabljanja. "Brez kompetentnega in ustrezno usposobljenega kadra bomo vsebino težko prenesli v prakso," je posvaril.

To je po njegovem mnenju nujno rešiti tudi formalno, ker v nasprotnem primeru področje ostane odprto. To nišo lahko zasedejo parcialni interesi, kar pa ni dobro, je izpostavil.

Po njegovem opažanju v družbi še ni dobro prepoznano, kaj soglasje dejansko pomeni. Ni jasno, kdaj in na kakšen način naj bi bilo to soglasje podano, kdo naj bi ga dal, kdo naj bi ga sprejel. V šolskem prostoru namreč obstajajo različne skupine, ki se razlikujejo denimo po kulturnem ozadju in vrednotah. Ljudje morajo po njegovih besedah pravočasno vedeti, kako vprašanje naslavljati v različnih primerih, pa naj bo v javnem prostoru ali intimnem življenju.

Anketa o dojemanju soglasja v spolnosti med starimi od 16 do 24 let je pokazala razlike v dojemanju posameznih ravnanj in precejšnje razlike glede na spol, je povedala Metka Naglič iz AIS. Najmanjša razlika je pri odgovoru na vprašanje, ali je potrebno soglasje za spolni odnos. S tem se je strinjalo več kot 97 odstotkov žensk in skoraj 93 odstotkov moških, ki so sodelovali v anketi. Sorazmerno visoko je tudi strinjanje, da je potrebno soglasje za oralni spolni odnos, dotikanje in snemanje ali fotografiranje v zvezi s spolnostjo.

Po drugi strani pa skoraj tri četrtine moških in več kot polovica žensk meni, da ni treba dobiti soglasja za objemanje. Dve tretjini moških in skoraj polovica žensk pa je odgovorilo, da ni potrebno soglasje za gledanje pornografskih vsebin.

Več kot polovica moških in skoraj dve petini žensk meni, da ni potrebno soglasje za francoski poljub. Isti odstotek moških in več kot dve petini žensk meni, da ni potrebno soglasje za poljubljanje. Da ni potrebno soglasje za to, "da se nekdo podrgne ob tebe z intimnimi deli telesa", pa meni več kot polovica moških in petina žensk.

Kampanja Ja pomeni ja bo tudi rdeča nit sodelovanja AIS na prireditvi Pot ob žici v Ljubljani. Javnost vabijo, da v soboto obišče njihove stojnice in se z njihovimi predstavniki izobražuje o soglasju v spolnosti. Več tednov bodo po trasi Poti ob žici razstavljeni njihovi plakati na to temo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • LukaMB 16:45 11.maj 2024.

    Baba pjana rt prodana, potem pa tožijo Deepa, krive so pa same.

  • LukaMB 16:44 11.maj 2024.

    Resnici na ljubo so pa ženske postale tudi preveč zaprte in za vsako stvar javkajo, kot da si ji ne vem koga ubil na delovnem mestu in vsako, tudi če je tako miniaturna sarkastična šala pretvorijo v kakšno prijavo ali ...prikaži več te pa grdo gledajo. To več ni zdrav in odprt odnos po načelu odprte komunikacije in meji že na norosto čustvenih izlivov na podlagi retardirane ZDA, kjer lahko tožijo za vsako stvar. Ne rečem, če kdo res sili in se vsiljuje, ampak jokat pa tudi ni treba samo zato, ker lahko.

  • Avatar karjola
    karjola 21:10 10.maj 2024.

    Tudi mobing na delovnem mestu je kaznivo dejnanje.