Slovenija
126 ogledov

Sestanki Zdravka Počivalška, ki jih je "pozabil" prijaviti KPK

Zdenko Počivalšek Saša Despot
Pred gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom je več pomembnih odločitev glede trga naftnih derivatov, ki bi lahko v prihodnosti bistveno vplivali na slovenski trg in potrošnike. Zato sestankovanje ministra s predstavniki nekaterih naftnih distributerjev, ki ga ni prijavil KPK, še toliko bolj bode v oči.

Konec prejšnjega meseca, 31. maja, so pri ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšek o "širši problematiki na trgu naftnih derivatov v Sloveniji" s poudarkom o implementaciji uredbe, ki trgovcem nalaga dodajanje biogoriv, razpravljali predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), katere člani so tudi trgovci z naftnimi derivati. Po naših informacijah so bili tako med prisotnimi tudi predstavniki vseh največjih distributerjev naftnih derivatov, ki praktično obvladujejo ves trg.

Kljub temu, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa obveznost funkcionarjev, visokih uradnikov in javnih uslužbencev, da KPK obvestijo o vsakem lobističnem stiku z lobistom, tega na ministrstvu niso storili. Če lobiranec stika ne prijavi, tvega globo od 400 do 1.200 evrov.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da srečanja niso prijavili, ker je šlo "za povsem delovni sestanek". A naše poizvedovanje o tem sestanku, je na KPK vzbudilo pozornost."Na podlagi vaših informacij bo komisija pristopila k poizvedbi o navedenih domnevnih lobističnih stikih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo," so nam pojasnili.

A to sploh ni prvi primer sestankovanja s ključnimi akterji, ki ga je minister Zdravko Počivalšek pozabil prijaviti. Kot je nedavno poročala novinarka Večera Kristina Božič, se je minister vsaj trikrat srečal s predstavniki Magne, ki želi investirati v Sloveniji. Nobenega od teh sestankov ni prijavil.

Sestankovanje gospodarskega ministra z naftnimi distributerji se je sicer zgodilo točno mesec dni pred 1. junijem, ko začne veljati uredba o obnovljivih virih energije v prometu in tudi ko bo začela veljati nova uredba glede določanja cen goriv.

Tudi če se bo obstoječe stanje določanja cen goriv, ki si ga ministrstvo sicer želi povsem znebiti, podaljšalo, ostaja še nekaj neznank pri dodajanju biogoriv. Tako naj bi metodologijo izračuna cen dizla in 95-oktanskega bencina spremenili in upoštevali tudi dodatek biogoriv. Slednja, ki so praviloma dražja, pa pomenijo prevalitev stroška na potrošnike.

Komentarjev 7
  • krtmen1 09:20 26.junij 2017.

    Poglejte ta bebavi pogled g. ministra na sliki. Poglejte te prazne telečje učke......bi vi zaupali temu človeku vodenje svojega gospodinjstva, ali celo firme? In njemu je prepuščeno vodenje celotnega godpodarstva!?

  • watcher 03:17 25.junij 2017.

    Globa od 400 do 1200 evrov?! A se šalijo? Takojšnja prekinitev delovnega razmerja in dosmrtna prepoved zaposlitve v javnem sektorju.

  • jakec1575 23:34 24.junij 2017.

    Ocitno bomo vsi zaceli kolesariti, ker Slovenija ne pozna besede konkurenca na mnogih podrocijh. Glede ministra pa, človek,ki ne razume vsemogocnega potenciala novih tehnologij, ki so danes v svetu in ki jih izvazajo tudi slovenske firme, pac ne more biti ...prikaži več gospodarski minister. njegov domet so nizja podizvajalska dela za druge velike firme. On pravi, da je sicer gospodarstvenik, vodil pa je terme. Za gospodarskega ministra rabimo nekoga s 30 letnimi izkusnjami v resni indstriji z dobrimi prodajnimi rezultati.