Slovenija
888 ogledov

Znano, kam bodo postavili spomenik slovenske osamosvojitve

Trg republike Saša Despot
Vlada je sprejela izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, je po današnji seji dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Spomenik bo na Trgu republike v Ljubljani, kjer je drog z zastavo. Sporočilo tega spomenika mora po Arčonovih besedah biti enotnost družbe v procesu osamosvajanja, temu pa bo sledil tudi javni mednarodni natečaj.

Lokacijo je v manj kot letu dni določila 23-članska komisija, postopek pa je vodil predsednik komisije, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Mesto spomenika bo po Arčonovih besedah tam, "kjer je nenazadnje prvič zaplapolala slovenska zastava".

Sklep o ustanovitvi komisije za pripravo izhodišč za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve v Ljubljani je vlada sprejela junija lani. V komisiji so med drugim sodelovali predstavniki izvršilne in lokalne oblasti, urada predsednice republike in veteranskih organizacij.

Komisija in njena strokovna podskupina sta se do aprila 2024 sestali vsaka po štirikrat. Člani komisije so se relativno hitro uskladili glede vsebinske sporočilnosti spomenika, kar je eno ključnih izhodišč. Prav tako je hitro dorekla vizijo, saj je bila v osamosvojitveni proces vključena celotna družba, zato naj spomenik združuje državo, ljudi in njihove dosežke ter izraža medsebojno spoštovanje in zaupanje. Spomenik naj bo izraz tako zgodovine kot tudi vizije za prihodnost, so po seji vlade sporočili z ministrstva za obrambo.

Odprt natečaj

Največ časa je vzela razprava o lokaciji spomenika na Trgu republike kot možni lokaciji. Stroka je opozarjala, da je območje kot celota razglašeno kot kulturni spomenik državnega pomena. Trg republike je pod pravnim režimom varstva kulturne dediščine, kar pomeni, da je zelo oteženo spreminjanje njegove podobe. Komisija je zato sprejela sklep, da se ob postavitvi spomenika na Trg republike upoštevajo vsa kulturno-varstvena merila.

"S postavitvijo novega spomenika se nam ponuja priložnost, da združimo izraz različnih strok in posega v spomeniški poseg mesta, ki bo v prvi vrsti omogočal jasno sporočilnost spomenika ter možnosti odvijanja državnega protokola," so zapisali na ministrstvu.

Za postavitev spomenika se bo izvedel mednarodno odprt, anonimni, javni, interdisciplinarni natečaj, so sporočili z ministrstva za obrambo, ki bo natečaj razpisalo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Za pripravo natečaja bo ministrstvo pripravilo natečajno nalogo, ki mora vsebovati predgovor, cilje natečaja, predmet natečaja, določitev natečajnega območja, ki mora podati tudi zgodovino območja, njegove značilnosti, lastništvo, izhodišča in usmeritve, podatke o prostorskih aktih, urbanistično zasnovo ter vrednost investicije. Natečajna naloga bo posredovana v potrditev vladi, ki bo ob tem imenovala tudi natečajno komisijo. Natečajna komisija bo na podlagi prejetih predlogov izbrala najprimernejši predlog, so še sporočili z ministrstva.

Ideja o postavitvi spomenika osamosvojitve je sicer znova zaživela po tistem, ko se je zanjo v začetku maja lani na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike zavzel nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

V poslanskih skupinah Svoboda, SD, SDS in NSi so bili ob ustanovitvi komisije naklonjeni ideji o spomeniku osamosvojitve na Trgu republike, v Levici pa so odstranitvi Tršarjevega spomenika nasprotovali, češ da gre za nepremišljeno idejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:30 10.maj 2024.

    Spomeniki so preteklost,ne gonit stare navade,če ste kolikor toliko pri pameti

  • Ender3 21:13 09.maj 2024.

    V Ukrajini, Estoniji spomenike zmagovalcev rušijo pri nas ga bodo pa postavljali..Komu na čast in spomin je drugo vprašanje.

  • dare326 19:00 09.maj 2024.

    Kdaj bomo podrli Kardeljev in Kidričev spomenik, spomenik dveh judovskih rdečih psihopatov, ki sta v prvem letu vojne ukazala 950+ umorov slovenske inteligence, zaradi česar so Italijani obdali Ljubljano z žico in umori so se prenehali. O ti grdi Italijani, ...prikaži več ki so obdali Ljubljano z žico. Zaradi komunističnega nasilja je nastala domobranska vojska in bratomorna vojna.