Šport > Kolesarstvo
3809 ogledov

Pogi izjemen, z etapno zmago krepko povišal tudi skupno razliko

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar se je spopadel z vožnjo na čas in tekmeci ter zanesljivo zmagal.

V sedmi etapi tokratne dirke po Italiji je bila na sporedu najdaljša vožnja na čas v zadnjih devetih letih. Kolesarji so se spopadli s traso dolgo 40,6 kilometra, zaključni del pa se je končal tudi z vzponom.

Izjemen čas je postavil izjeni kronometrist Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki si je ob prihodu v cilj nabral minuto in 39 sekund prednosti pred do takrat vodilnim Dancem Mikkelom Bjergom. Omenjeni moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Team Emirates se zagotovo ni 'šparal', saj se še bori za nastop v tej disciplini na olimpijskih igrah v Parizu. Tudi to je tako nakazovalo, da je pri Italijanu šlo za odličen čas.

Pogačar je kot zadnji startal ob 16.24, tik za tekmecem Geraintom Thomasom. Slovenski as se je po lanskem prepričljivem porazu na kronometru med dirko po Franciji, ko ga je deklasiral Jonas Vingegaard, v tem letu sicer precej več posvečal tej disciplini kolesarstva. Manjšo težavo je predstavljalo dejstvo, da zaradi vožnje v rožnatem ni mogel obleči ekipno kolesarsko opremo v kateri je najverjetneje opravljal aerodinamične teste. Rožnati dres mu namreč priskrbijo organizatorji.

Tik pred Thomasovim startom je v cilj prikolesaril Thymen Arensman, ki je zaostal za 43 sekund. Na vrhu so bili kar trije kolesarji Ineosa, drugi čas je do takrat zabeležil Magnus Sheffield (+0:32).

Na prvem merjenju časa je Thomas za Ganno zaostajal 52 sekund, Pogačar 'le' 44. Zdelo se je, da je imel Ganna nekoliko boljše vetrovne pogoje, veter je namreč spremenil smer. Če je Italijanu še malce pihal v hrbet, je najboljšim na ravninskem delu naravnost v bok.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred vzponom je bilo na sporedu še drugo merjenje časa. Skupno tretji Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) je za Ganno zaostal 2:04, Thomas 1:27.

Pogačar je v drugem sektorju povečal razliko do najbližjih dveh zasledovalcev v skupnem seštevku, za Ganno je zaostal 47 sekund, v tem delu trase je proti italijanskemu asu tako izgubil le tri sekunde. Pred njim je bil le še del, ki bi mu moral biti pisan na kožo.

Martinez je v cilju zaostal 1:32, proti Italijanu je v klanec (najprej 1,3 km s povprečnim naklonom 11,8 odstotka, nato še pet km z okoli tri odstotke naklona) pridobil več kot pol minute. Thomas je zaostal 1:43, Kolumbijec pa ga je tako prehitel v skupni razvrstitvi.

Ganna je ob prenosu Pogačarja sicer z roko navidezno ustavljal Slovenca in izgovoril: "Piano! Piano!" A ni pomagalo. Pogi je zmagal za 17 sekund.

Pred nadaljevanjem dirke ima kapetan ekipe UAE Team Emirates zdaj 2:36 prednosti pred Martinezom in 2:46 pred Thomasom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice