Šport > Košarka
11629 ogledov

Dončića pošteno 'prebutali', a se je maščeval z zmago

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so izenačili serijo na 1:1. Thunder je na domačem parketu izgubil s 110:119.

Luka Dončić in soigralci so prepričljivo izgubili prvo medsebojno tekmo v drugem krogu končnice proti moštvu Oklahoma City Thunder. Tokrat so Shai Gilgeous-Alexander in kolegi še enkrat zaigrali pred domačimi gledalci. Najboljše moštvo zahodne konference po rednem delu sezone je v play-offu nanizalo že pet zmag. S 4:0 so namreč premagali New Orleans.

Že po minuti igre je tokrat Luguentz Dort spotaknil Dončića, ta je ob tem z obrazom udaril ob tla, kasneje pa se je večkrat prijel za zob. A Slovenca to ni zmedlo, v naslednjih dveh minutah je zadel dva meta za tri točke, dodal še en navaden koš ter v statistiko vpisal tudi asistenco in tri skoke v obrambi. Dallas je popeljal do 13:2.

Visoko vodstvo se je nato hitro stopilo. Gostje so zaporedoma izgubili dve žogi, P. J. Washington si je žogo poslal v svojo nogo, okroglo usnje pa se je odkotalilo nazaj na Dallasovo polovico igrišča, Derecku Livelyju II. pa so sodniki dosodili prekršek v napadu pri postavljanju blokade. Domači so to znali izkoristiti, približali so se na tri točke zaostanka.

Po Dončićevi podaji je s trojko odgovoril Washington, nato je po novem prodoru pod koš Luka zadel še svoj četrti met iz prav toliko poizkusov za 21:15. Slovenski as, ki je imel na dosedanjih tekmah v končnici precej težav z metom za tri točke, je nato zadel še svojo tretjo trojko (3/3). Po sedmih minutah in pol je imel na svojem računu že 13 točk.

Luka je še naprej zbiral tudi skoke in asistence, po njegovi tretji podaji je Washington dve minuti in pol pred koncem četrtine s trojko poskrbel za +10. A domači so odgovorili s štirimi točkami Gilgeous-Alexandra, v tretjem napadu pa je SGA-ja dobro ustavljal Dončić, Kanadčan je zgrešil, a je skok v napadu pobral Cason Wallace in zadel za -4

Dončić je zadel še četrto trojko (4/5), Dallas pa je po polovičnem izkupičku Daniela Gafforda s črte prostih metov povedel za šest točk.

A ostalo je še 1,4 sekunde, to pa je zadoščalo, da je Chet Holmgren ujel podajo čez celotno igrišče, vrgel iz obrata in zadel za 32:36. 

Slovenec, ki je drugo četrtino začel na klopi, je v prvih 12 minutah zbral že 16 točk, 6 skokov, 3 asistence.

OKC se je približal le na točko zaostanka, Luka se je vrnil na parket, počival je le slabi dve minuti in pol. Takoj je prišel do ukradene žoge, v napadu pa podelil dve asistenci, eno od tega za novo trojko Washingtona. Slednji je bil nezaustavljiv pri metih za tri točke. Ko je zadel še svojo peto trojko (5/7), so Mavericks prišli do izenačenja svoje najvišje prednosti, to pa je nato oplemenitil še Dončić, ki je poskrbel za 52:39. Omenjena košarkarja sta skupaj dosegla 37 točk, trojke sta skupno metala 9/12.

Obe obrambi nista bili ravno na nivoju, ko pa se je naposled gostom ustavil met, začeli so grešiti iz odprtih položajev, so se domači po delnem izidu 10:0 približali le na tri točke zaostanka. Nato je trojko za 62:56 zadel Josh Green.

Avstralec je bil tik pred koncem prvega polčasa še enkrat natančen izza črte. Domači so krenili v zadnji napad, a je Luka dobro ustavljal Jalena Williamsa, ostalo je pri 68:62. Prvi mož Dallasa je takoj po pisku sirene počepnil in jezno udaril po tleh, če je imel prej težave z desnim kolenom, je tokrat krvavel iz levega.

Dončić je z dobrim metom 7/11 (4/6 trojke, ostal je brez prostih metov) zbral 18 točk. K temu je dodal še 7 ulovljenih žog in 5 podaj. Washington je dosegel še točko več, to je bil že njegov rekord v končnicah. SGA je zbral 18 točk, Jalen Williams 14.

Pri Dallasu so imeli še veliko rezerve pri učinku Kyrieja Irvinga, ki je z metom 1/4 prišel le do štirih točk, je pa podelil 7 asistenc.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi polčas so gostitelji odprli z dvema zadetima trojkama, SGA pa je rezultat izenačil na 70:70. Po slabih treh minutah tretje četrtine je Thunder nato prvič na dvoboju tudi povedel, po Dortovem uspešnem metu za tri točke je gostujoči trener Jason Kidd vzel minuto odmora.

Po posvetu na klopi je Washington s svojo šesto trojko izenačil, kasneje je za izenačenje poskrbel tudi Dončić. Luka je bil sicer precej jezen, saj mu sodniki niso 'nič piskali', na drugi strani pa so bili precej bolj radodarni do Gilgeous - Alexandra. Kidd je Slovenca umaknil na klop.

Izkazala sta se Green z novo trojko in Tim Hardaway Jr., ki je najprej zadel za dve točki, nato prišel do treh prostih metov, zadel je vse, na koncu pa je po Irvingovi ukradeni žogi in podaji zaključil protinapad za 87:79. Košarkar, ki je bil v seriji proti LA Clippers poškodovan, je tako dosegel zadnjih sedem točk Dallasa pred 'time-outom' domače klopi.

THJ je svoj izjemen niz povečal tudi po vrnitvi obeh ekip na parket. Irving je znova ukradel žogo, Hardaway Jr. pa je s trojko poskrbel za +11.

Dončić se je vrnil za zadnji dve minuti tretje četrtine, ko je bil na semaforju izpisan izid 93:85. Pol minute kasneje je prišel do svojih prvih prostih metov in posledično do 21. ter 22. točke, nato je v obrambi ukradel žogo in podal za zabijanje Derricka Jonesa Jr.

Dallas je takrat povedel za +14, a so zadnje štiri točke v četrtini dosegli domači. Bilo je 99:89.

Zadnjo četrtino so domači odprli še z boljšim nizom, s šestimi zaporednimi točkami so se znova precej približali. Za povrh vsega je Luka znova prejel neugoden udarec v nogo, zašepal, a vseeno oddal žogo, napad je nato uspešno zaključil Jones Jr. Čeprav je bil še kako načet, je v naslednjem napadu Dončić zadel trojko za 104:95. Ostalo je še devet minut časa.

Gostitelji so kasneje še enkrat prišli bližje, tokrat na pet točk zaostanka, a je slovenski as odgovoril s štirimi zaporednimi točkami, v obrambi pa je prišel tudi do tretje ukradene žoge. Sledilo je še zabijanje Washingtona za 112:101.

Dve minuti in pol pred koncem je Hardaway Jr. zadel pomembno trojko. Izgledalo je že, da bodo Mavericks zapravili napad, a je bil THJ natančen iz kota. Še naprej je bilo +11.

Domači nisi in niso uspeli priti bližje. Irving je 25 sekund pred koncem tako poskrbel za 119:108. Vse je bilo odločeno. Domači so do konca dosegli še dve točki.

Dončić je ob metu 11/21 (5/8 trojke, 2/2 prosti meti) zbral 29 točk. Zabeležil je še 10 skokov, 7 podaj, blokado ('banano' je podelil izjemno visokemu Holmgrenu) in tri ukradene žoge, izgubil je le eno. Enak strelski izkupiček je imel tudi Washington, Hardaway pa je dosegel 17 točk. Irving je imel na svojem računu 'le' 9 točk, vendar kar 11 asistenc.

Za OKC je Gilgeous - Alexander prispeval 33 točk, Jalen Williams 20, Holmgren pa 11.

Serija se zdaj seli v Dallas, naslednji dvoboj bo na sporedu že v soboto zvečer po slovenskem času (ob 21.30).

Komentarjev 2
  • linlina 11:46 10.maj 2024.

    Odličen komentar 🤣🤣

  • T_rex 10:01 10.maj 2024.

    🧢 dol d se tko fain 1 slovencl zoperstav prot tem temnopol`tm atlet'skm favler`skm 🦍🦍🦍 ... a`ne'de kletn\kauch folk !?

Sorodne novice