Svet
4830 ogledov

Rusi zavzeli še eno naselje, Ukrajinci ne skrivajo skrbi

Ukrajina vojaki fronta Profimedia Vojaki ukrajinske 57. brigate na fronti.
Na vzhodu Ukrajine ruske sile še vedno napredujejo. Nov uspeh so dosegle v regijo Doneck.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so ruske sile zavzele še eno vas v vzhodni ukrajinski regiji Doneck, kjer so v minulih tednih znatno napredovale. Zavzele so vas Novobahmutovka, ki leži deset kilometrov severno od mesta Avdijivka, ki so ga ruske sile zavzele februarja v eni najbolj krvavih bitk doslej.

Na kanalu blizu ukrajinski vojski na družbenem omrežju Telegram so minuli teden poveljstvo ukrajinske motorizirane brigade na območju obtožili, da je krivo za propad obrambe v celotni regiji, zaradi česar je prišlo do znatnih izgub, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva pa je v soboto sporočila, da je ruskim enotam v okolici Donecka uspelo prodreti globoko v ukrajinske obrambne linije.

Pričakujejo dodatno poslabšanje

Ukrajina vojaki fronta | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je sredi meseca priznal, da so se razmere na vzhodni fronti znatno poslabšale, saj so ruske sile marca močno okrepile ofenzivo in dosegle nekaj taktičnih uspehov.

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov pa je pred dnevi izrazil pričakovanje, da se bodo razmere na bojišču še poslabšale med sredino maja do začetkom junija.

V Kijevu, ki se sooča s pomanjkanjem vojakov in orožja, sicer stabilizacijo razmer na razvejani frontni črti pričakujejo po prihodu ameriškega orožja v vrednosti več milijard dolarjev.

Ukrajina vojaki fronta | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • peter25 21:24 02.maj 2024.

    Tezko je v letu 2024 cloveka prepricati, da bo dal zivljenje za svetovne Oligarhe. Ko ti 1x zmanjka norce nobeno orozje ne pomaga vec. Vecina strelja v zrak in le komaj caka, da pobegne. Zunaj je lep soncen dan, tam ...prikaži več nekje je reka ali morje. Cas za igranje nogometa, osvezitev v hladni vodi in na hladno pivo s prijatelji v prijetno senco. Zivimo na prelepem plavem planetu. Ne vidim niti enega razloga za vojne.

  • Nelaži 15:18 29.april 2024.

    Scott Ritter, Douglas MC Gregor in drugi ameriški strokovnjaki že nekaj časa govorijo, da je ta vojna za Ameriko in NATO v Ukrajini izgubljena. Ampak v ozadju so razni rockefelerji, rothschildi, black rock itd za katere je ta vojna dober ...prikaži večr biznis in dokler bodo davkoplačevalci EU in ZDA plačevali za njihovo orožje bo ta posel laufal.

  • Avatar MS
    MS 13:52 29.april 2024.

    Ender3 je zapisal: "Ne vem, če je Putinu kljub vojški premoči v interesu uničevati bratski narod." Bruh, bruh koliko podle hinavščine premore ta namišljeni zdravstveni delavec po očitnem genocidu ki ga Putin načrtno izvaja z raketiranjem civilnih naselij, bolnic, šol, ...prikaži večšol, vrtcev in domov ostarelih! Bruh.....