Magazin > Lepota & telo
79 ogledov

Koliko kalorij vnesti, da bi shujšali?

Ne pojdite predaleč v želji po takojšnji izgubi odvečnih kilogramov. Žurnal24 main
Kaj je kalorija, katera živila jih vsebujejo in kateri je spodnji prag vnosa kalorij, ki še ne ogroža zdravja? Odgovori čakajo na vas.
Kaj je kalorija?

To je merska enota za energijo. Število kalorij je tako število energetskih enot, ki jih telo uporablja, da lahko deluje. Samo štiri skupine živil vsebujejo kalorije: beljakovine, ogljikovi hidrati (4 kalorije/gram), alkohol (7 kalorij/gram) in maščobe (9 kalorij/gram). Vitamini, minerali, fitokemikalije, vlaknine in voda ne vsebujejo kalorij.

Kako izračunati, koliko kalorij na dan je treba vnesti v telo, da bi shujšali?

Predvsem morate vedeti, koliko kalorij vnašate. Zapišite kalorije za vsak obrok, nato pa seštejte kalorije in vsoto delite s številom dni, v katerih ste spremljali njihovo vnašanje. Dobljeno število je vaš povprečni dnevni vnos kalorij. Preprosteje: če želite izgubiti kilogram do dva na mesec, iz prehrane izločite 100 kalorij na dan, nadaljnjih 100 kalorij pa odstranite z vadbo. To je preprost korak – kot če bi prenehali mazati maslo na toast in začeli hoditi po 20 minut na dan.

Kateri je spodnji prag vnosa kalorij, ki ne ogroža zdravja?

Ženske naj ne bi vnašale manj kot 1200 kalorij na dan, saj bi takšna dieta lahko povečala tveganje za nastanek žolčnih kamnov in motenj delovanja srca. Tovrstne nizkokalorične diete je zato treba izvajati izključno pod zdravniškim nadzorom. Resda lahko vnašate po 1200 kalorij na dan in preživite, vendar to ni ravno pametno. Najmanjši vnos kalorij bo verjetno prinesel hitrejše rezultate, vendar lahko povzroči slabo razpoloženje in izgubo volje za vadbo (to je ključno za preprečevanje vračanja kilogramov!), pa tudi izgubo mišične mase in upočasnitev presnove. Čeprav pazljivo izbirate, kaj boste pojedli, dnevni vnos borih 1200 kalorij lahko povzroči pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi, kot sta kalcij in folna kislina. Najboljša pot do uspeha je zato zmerno zmanjševanje vnosa kalorij. Tako boste ostali zdravi in imeli dovolj energije za dejavno življenje.


Jutri preberite:
Ali kalorije iz maščobe redijo bolj kot kalorije iz ogljikovih hidratov in beljakovin?
Je pri hujšanju bolje omejiti maščobe ali skupno število kalorij?
Ali kalorije iz nasičenih maščob porabimo počasneje kot kalorije iz nenasičenih maščob?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.