Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Najperspektivnejši mladi modni oblikovalki

Žurnal24 main
V sklopu Meseca oblikovanja, ki ta teden zapira svoja vrata, sta se v torek, 13. novembra, na dogodku v Galeriji umetnosti in vina prestavili tudi perspektivni mladi oblikovalki Mateja Krofl in Barbara Šuštar.

Matejo je za to priznanje predlagala Jelena Prokovič, kostumografka, Barbaro pa mag. Sabina Puc, profesorica in vodja oddelka za modno oblikovanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.


Projekt univerzitetne diplomirane inženirke oblikovanja tekstilij in oblačil Mateje Krofl z nazivom (Ne)vidno – '(In)visible', za katerega je tudi dobila omenjeno priznanje, je bil predstavljen na Swatch, Alternative Fashion Week v Londonu in v likovnem salonu Galerije sodobne umetnosti Celje. V svoji kolekciji je odlično združila elemente domiselno oblikovanih silhuet, ki z gibanjem spreminjajo obliko. Modele odlikujejo kompleksno krojenje in natančno modeliranje, ki ustvarjata vizualno nasprotje mehkih in ostrih linij.

Kolekcija (Ne)vidno sledi imaginarnemu in eksperimentalnemu kodeksu silhuet, vidno in nevidno potovanje sence se izraža v jeziku modeliranja – množenje okroglih ovratnikov in stožčasto gubanje blaga sta le eni od uresničitev oblikovalskega procesa. V kolekciji so večinoma uporabljeni naravni materiali, kot so volna, svila in bombaž, dopolnjuje pa jih tudi nekaj visokotehnoloških umetnih tkanin. Abstrakten digitalni tisk na tekstil in ročno izrezane oblike lahko tvorijo luknjičasti videz ali pa zaključujejo robove oblačila.

Tudi v prejšnjih projektih je mlada oblikovalka pokazala izvirnost in zanimanje za formo. Na modo ne gleda le kot na koncept, kar je pri mladih oblikovalcih zelo pogosto. Same uporabne vrednosti in nosljivosti oblačil ne zanemari, še več, pokaže izredno natančnost pri izbiri materialov, načinu izdelave dobro oblikovanih silhuet in modele izvede do popolnosti.



Modna oblikovalka Barbara Šuštar si pri svojem projektu Unplugged scout, zaradi katerega je bila predlagana za Perspektivni modni kontrast leta 2007, s svojim izrazitim talentom in ustvarjalnim strokovnim znanjem prizadeva za funkcionalnost izdelkov, estetsko skladnost, konkurenčnost na tržišču, aktualnost in uvajanje novosti v materialih, krojih in izdelavi. S svojim izrazitim talentom, ustvarjalnim strokovnim znanjem in izkušnjami iz tujine razvija aktualne oblikovalske rešitve. V procesu načrtovanja oblačil in obutve posveča veliko pozornosti zahtevam tržišča, hkrati pa se osredotoča na iskanje izvirnih pristopov. Pri tem velja poudariti, da s temeljitim poznavanjem procesa razvoja in zahtevnih tehnoloških parametrov z lahkoto ustvarja kolekcije, primerne za industrijsko proizvodnjo. S tesnim sodelovanjem znotraj oblikovalske skupine si prizadeva za funkcionalnost izdelkov, estetsko skladnost, konkurenčnost na tržišču, aktualnost in uvajanje novosti v materialih, krojih in izdelavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.