Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Stran od praznih in skritih kalorij

Ena izmed steklenic vsebuje odvečne prazne kalorije. Jo prepoznate? Žurnal24 main
Izogibajte se praznim kalorijam, odkrijte skrite, uživajte manjše porcije in pojejte več obrokov čez dan. Držanje teh pravil vam bo "odneslo" nekaj kilogramov.
Stran od praznih kalorij
Izraz prazna kalorija se uporablja za hrano, ki ima zelo majhno hranilno vrednost ali pa je sploh brez nje. Tako 2 decilitra sveže stisnjenega pomarančnega soka prinaša 112 kalorij, vendar obenem vsebuje kalij in zagotavlja stoodstoten dnevni priporočeni odmerek vitamina C, medtem ko enaka količina gazirane pijače vsebuje 120 kalorij, vendar ne vsebuje nobene hranilne snovi. Gazirana pijača torej prinaša prazne kalorije. Bolj ko je hrana obdelana, manj je v njej hranilnih sestavin, kot so vitamini, minerali, vlaknine, vsebuje pa več maščob, sladkorja in praznih kalorij.

Skrite kalorije
Skrite kalorije je mogoče najti v vseh vrstah živil. Gre za kalorije, ki se "prikradejo" v hrano – kot na primer maslo, ki ga v restavraciji dodajo zelenjavi. Težava je, če jeste pretežno zunaj doma, saj tako nikoli ne veste, koliko skritih kalorij je dodanih vašemu obroku. Skritim kalorijam se je najlaže izogibati tako, da se pozanimate o sestavinah ali zahtevate, naj vam hrano pripravijo na pari, žaru ali v pečici. Pri kupovanju tovarniško pakiranih živil na embalaži preverite tabelo s prehranskimi vrednostmi. Na videz še tako nedolžen integralni keks lahko skriva nekaj gramov maščobe, s čimer znatno poveča vaš vnos kalorij.

Hrana, ki vsebuje manj kalorij 
Znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki jedo hrano z manj maščobami, sladkorja in kalorij, praviloma poskušajo nadomestiti prihranjene kalorije z uživanjem drugačne hrane. Študija, opravljena na ženskah, je pokazala, da so sodelujoče, ki so jim naročili, naj za malico pojedo nizkokalorični jogurt, med popoldanskim obrokom pojedle več hrane kot sodelujoče, ki so za malico zaužile polnomasten jogurt, ne glede na stvarno vsebino živila. Uživanje nizkokalorične ali brezkalorične hrane je učinkovito šele v kombinaciji z dokazanimi in preizkušenimi navadami za trajno hujšanje, kot so zmanjšanje porcij, vnos vsaj 25 gramov vlaknin na dan in podobno.

"Nočne" kalorije v primerjavi z "dnevnimi"
Pri primerjanju nenadzorovanega uživanja obilne večerje ali večerne malice z uživanjem obilnega zajtrka, ki mu sledi dejaven dan, se je izkazalo, da obstaja velika verjetnost, da prvo pripelje do blažje oblike skladiščenja maščobe v organizmu. Toda ta učinek je nepomemben in nima opaznega vpliva na težo. Toda za večino med nami je večerja najobilnejši obrok, saj vsebuje skoraj polovico kalorij, ki jih vnesemo čez dan, sem pa niso prišteti pozni nočni obrok sladkarij in prigrizkov. Dejstvo je, da večje porcije in prevelik vnos kalorij KADARKOLI v dnevu zalepi kilograme. Raziskave kažejo, da je lažje upravljati s težo, če dan začnete s hranljivim, nizkokaloričnim zajtrkom, kot je skleda integralnih žitaric s skledo posnetega mleka. To ni povezano z različno hitrostjo zgorevanja kalorij, marveč s tem, da če dan začnete s tako zdravim obrokom, zmanjšate možnost, da se boste pozneje preveč najedli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.