Slovenija > Intervjuji
52003 ogledov

"Da sem dvospolnik, mi ni hotel povedati nihče"

hermafrodit Anja Murgelj Anže Petkovšek Intervju z hermafroditom ali dvospolnikom Anjo Murgelj.
Anja Murgelj, ki je skoraj 30 let morala živeti kot ženska, želi svetu sporočiti: moški sem. In res je. ko govoriš z njo, govoriš z njim. Z izjemnim človekom, ki mu je narava naložila ogromno breme, pa je vseeno našel svoj mir.

Kako naj vas naslavljam kot moškega ali kot žensko?

Kot moškega, ker moški tudi sem. 

Od kdaj veste, da ste moški?

Že od majhnega sem bil v sebi fantek. 

Ampak, da ste se rodili z obema spoloviloma, niste vedeli? Starši vam tega niso povedali?

Tega mi ni nihče povedal. Tudi v zdravstvu to prikrivajo, tako ljudem kot staršem. Tega zato dolgo let nisem vedel. Starši mi še sedaj ne verjamejo, da sem dvospolnik. 

Rodili ste se z obema spoloviloma. Kaj se je zgodilo po tem?

To je ena od stvari, ki so mi jo povedali, sicer mi povedo zelo malo. Rodil sem se z obema spoloviloma in najprej so me obravnavali kot fantka, dali so mi ime Andrej. Nato je bilo čez nekaj tednov z mojim zdravjem nekaj narobe, govora naj bi bilo o tem, da umiram. Diagnosticirali so mi adrenogenitalni sindrom, ko telo zaradi motenj v delovanju nadledvične žleze ne regulira soli v telesu, zaradi česar bi lahko dehidriralo. Začel sem dobivati več vrst zdravil. Na podlagi spolnih organov so odločili, da bom ženska. Ne vem, zakaj. Tega nisem nikoli razumel. Nobene pravice za to niso imeli. Silijo te v nekaj, kar nisi. 

To so se odločili zdravniki skupaj s starši?

Starši so mi rekli, da so se odločili zdravniki sami. 

Torej so vas kot dojenčka operirali?

Zdravniki pravijo, da so me operirali pri dveh letih, oče pa pravi, da so me operirali že pri dveh in nato še pri petih mesecih. Tega zelo dolgo nisem vedel. Se pa že od majhnega sem se počutil kot fantek, lupino pa sem imel žensko. Že kot otrok sem imel fantovski karakter, zanimali so me avti in pištole. 

Ampak starši so vas vzgajali kot punčko?

Ja, kot punčko in tako so trdili tudi zdravniki. Zaradi tega so mi že kot majhnemu otročku začeli dajati hormone. Hoteli so, da sem ženska. Zaradi delovanja ženskih hormonov je bila lupina bolj ženska. Telo imam žensko, imam tudi prsi. Vsi dvospolniki zdravila dobivamo kot otroci, ker smo obravnavani, kot da imamo hormonsko bolezen. Z diagnozo adrenogenitalni sindrom iz nas naredijo kronične bolnike in prikrivajo pravo stanje. Zdravniki trdijo, da nam ledvična žleza ne dela pravilno. 

hermafrodit Anja Murgelj | Avtor: Anže Petkovšek Intervju z hermafroditom ali dvospolnikom Anjo Murgelj. Anže Petkovšek

Kako ste se počutili zaradi hormonskih zdravil? Kako so vplivala na vas?

Bil sem zelo nesamozavesten, ves čas sem se držal zase. Imel se veliko kilogramov, tudi do 110. Kar sem pojedel, sem se zredil. Bil sem otopel, žalosten, zaprt vase. 

In kako so vas dojemali drugi?

Vedno so me dojemali kot punčko in še vedno me. Čeprav si puščam brado, me še vedno imajo za žensko (smeh). Čeprav čutijo, da sem drugačen. Niso me sprejemali, vedno sem bil samotar. Mnogi so govorili, da sem kot fant. Nekateri so se norčevali. 

Hermafrodit ali dvospolnik je organizem, pri katerem se hkrati pojavijo moški in ženski spolni znaki. Izraz  izvira iz grščine. V grški mitologiji je bil Hermafrodit dvospolno božansko bitje, prevzeto iz Orienta in od 4. stoletja pr. n. št. čaščeno med Grki. Hermafroditizem je normalen pojav pri številnih rastlinah (dvospolne cvetnice) in živalih (npr. polži, deževniki).  Pri človeku je ta pojav redek, čeprav se pojavlja. Stopnja izražanja značilnosti drugega spola je lahko zelo različna, za osebke rečemo tudi, da so interseksualni - med spoloma. (Wikipedija)

Kdaj je bilo najhujše?

Ne vem, najbrž v puberteti, ko je prišla potreba po spolnih odnosih, ki pa jih nisem mogel imeti.  Nikakor nisem mogel razumeti, zakaj, kot druge ženske, nimam odprtine v nožnico. To me je ves čas grizlo.  

Ste šli na zmenek s kakšnim fantom. 

Enkrat, ampak se ni obneslo. Ko sem nehal jemati zdravila pa sem sploh začutil, da so mi všeč ženske. Punce še nisem imel. 

hermafrodit Anja Murgelj | Avtor: Anže Petkovšek Intervju z hermafroditom ali dvospolnikom Anjo Murgelj. Anže Petkovšek

Kako ste našli pogum, da ste nehali jemati zdravila?

Nekdo mi je predlagal, da grem na duhovne vaje, ker se bom veliko naučil o sebi. Duhovne vaje, ki sem jih začel delati, so mi pomagale razumeti, kaj sem v resnici. Da sem fantek, sem čutil že kot otrok. Zares pa sem se tega zavedel, ko sem se posvetil meditaciji, dihanju in gibanju. To je štiri, pet leta nazaj. Takrat sem pustil tudi zdravila, saj sem videl, da to ni to. Zdaj sebe obravnavam kot fanta.

Kako so se domači in zdravniki odzvali na to, da ste nehali jemati zdravila?

Hoteli so me prepričati, naj jemljem zdravila, drugače me bodo odpeljali v Polje. Grozili so mi, da bom dehidriral in umrl. To so mi ves čas govorili. Pa sem še vedno tukaj.  

Kako pa so se spremenila vaša občutja?

Sam zase sem začel misliti, prej tega nisem počel, bil sem ves čas med starejšimi, preveč sem jih ubogal, kar zdaj vidim, da ni bilo prav. Zdaj se pa odločim po svoje. Starši mi niso prej nikamor pustili, niso mi pustili v naravo in da se poskušam naravno sestaviti. Verjeli so samo zdravnikom. 

Koliko ste stari?

Oktobra bom 30.  

hermafrodit Anja Murgelj | Avtor: Anže Petkovšek Intervju z hermafroditom ali dvospolnikom Anjo Murgelj. Anže Petkovšek

Velikokrat pridete sem (intervju sva snemala v gozdu, pri izviru Grosupeljščice)? S čim si še pomagate, da ne potrebujete zdravil?

Velikokrat pridem sem, v naravo zelo rad hodim. V naravi so vsi odgovori. Poslušati je treba veter in ptice. Narava vse sprejme. Doma imam vrt in poleti cele dneve delam na vrtu. To delo mi je zelo všeč. Po duši sem vrtnar. Zdaj hodim v službo, delam v pekarni. Upam, da bom nekoč imel vrtnarijo. S hrano se samooskrbujem, saj mi kupljena škodi, postanem bolan in slaboten. Domača hrana mi da energijo. Začel sem jemati tudi konopljino smolo, ki mi zelo pomaga, da ne padem nazaj v brezno. 

Ko sva se dogovarjala za intervju, ste mi rekli, da si v prihodnjih mesecih želite zvedeti še več o sebi. Kaj je tisto, kar bi radi izvedeli?

Rad bi vedel, kako se zgodi, da mi, dvospolniki sploh nastanemo in zakaj smo. In zakaj v našem zdravstvu to prikrivajo. V tujini je veliko bolje. Zelo v redu je v Nemčiji, kjer je okoli 80 tisoč dvospolnikov. Postopek je drugačen. Otroka pustijo takega, kot se rodi in se nato, ko ve, kaj je, odloči sam. Ne dajejo nobenih zdravil. Da ugotoviš kdo si, lahko traja, lažje pa je, če ti kdo pove, da si dvospolnik. Ponekod uvajajo tretji spol ali termin interspolna oseba. To bi morali narediti tudi pri nas. Morali bi nas nehati zastrupljati z zdravili. 

"Pri nas sploh ne vemo, koliko in kdo so dvospolniki, mnoge še vedno pod  diagnozo adrenogenitalni sindrom skrivajo, drugim pa povedo, da so hermafroditi, vendar jih vseeno operirajo spolovilo in jim dajejo zdravila. V Sloveniji se nimaš pravice sam odločiti, kaj hočeš biti. Namesto tebe se odločijo drugi. Težava je, ko se odločijo narobe. Pri meni so se odločili narobe. Če bi se odločili prav, bi bilo v redu, ne bi bilo nobenih težav."

hermafrodit Anja Murgelj | Avtor: Anže Petkovšek Intervju z hermafroditom ali dvospolnikom Anjo Murgelj. Anže Petkovšek

Kako vidite svojo prihodnost? 

Rad bi šel na še eno operacijo, Vem, da bo za to potrebno še veliko časa.  Rad bi, da me operirajo tam, kjer imajo za dvospolnike več razumevanja, v Nemčiji. Poznam nekoga, ki so ga operirali v Nemčiji, vendar je bilo pri njem obratno, vzgajali so ga kot fanta, bil pa je ženska. To, da prideš do take operacije, traja več let, tudi plačati, okoli 10 tisoč evrov, moraš v Nemčiji sam. V Sloveniji pa te obravnavajo kot transpolno osebo. Mi pa to nismo. Transpolna oseba je recimo žensko telo z moško energijo. Dvospolniki pa se rodimo z dvema energijama, žensko in moško. 

V Sloveniji naj bi bilo okoli med 100 in 150 dvospolnikov. Ste povezani, ste s kom v stiku?

Poleg te, ki sem jo že omenil in se občasno slišiva, sem bil v stiku še z eno žensko, ki so ji postavili isto diagnozo, kot meni. Odkar pa sem ji omenil, da sem dvospolnik, nimava več stikov.  Ona verjame zdravnikom, da gre za bolezen in da, če ne jemlješ zdravil, umreš.  
Veliko dvospolnikov gre ven iz Slovenije, v tujino, kjer je teh ljudi več in jih tudi priznavajo kot dvospolnike. Potem se lažje izražiš, vse je lažje. 

Kaj bi sporočili drugim dvospolnikom v Sloveniji?

Naj samo sebe poslušajo. Meni so vsi naokrog govorili, da sem punčka, v sebi pa sem čutil fanta. In potem postane človek zmeden. A kar notri čutiš, to je edino prav, vsak ve vsak samo zase. 

Ko bom zgrajen, bo vse lažje. Kako do tega priti, pa je druga zgodba. Sem potrpežljiv in umirjen človek. Rad prisluhnem drugim ljudem. In jim tudi povem, da sem dvospolnik. Ljudje tega sploh ne vedo. Še vedno mislijo, da sem ženska, Anja. Zdaj se tudi oblačim kot fant. 

hermafrodit Anja Murgelj | Avtor: Anže Petkovšek Intervju z hermafroditom ali dvospolnikom Anjo Murgelj. Anže Petkovšek

Boste spremenili ime? Ste si ga že izbrali?

Eros. 

Zakaj Eros?

Eros je zelo v redu ime. Prihaja iz mene. Tako se počutim. 

Se že predstavljate kot Eros?

Zaenkrat še ne, a se bom začel. 

Eros,  hvala za zaupanje, hvala za pogovor.

Hvala vam!

 

Komentarjev 18
  • Rafaeluss 17:56 04.april 2018.

    Ko se zdravniki igrajo bogove in te s hormoni napačno zdravijo, so posledice neizbežne. Upam da zbere dovolj denarja in uresniči svoje želje.

  • wersus 15:38 15.januar 2018.

    Vsa podpora Erosu. Starši so seveda šokirani in sram ih je drugačnosti. Zato ubogajo zdravnike ki pa v tem primeru očitno mislijo da so bogovi in lahko določijo spol človeku. PRIMITIVIZEM! Predlagam kakšno akcijo zbiranja denarja za operacijo: na facebooku, ...prikaži več, tv-ju, prek žurnala... Eros vztrajaj. S tvojim močnim karakterjem boš dosegel svoj cilj. S tabo smo!

  • stary1 11:51 15.januar 2018.

    predlagam da se preseli v murglje,, tam so taki ,, V Grosuplju od koder je Janša pa so sami korenjaki,, v Šmarju pri Jelšah pa domujejo Gorenjaki