Slovenija
22 ogledov

Greenpeace proti podaljšanju NEK

Tako so proti jedrski energiji protestirali na Tajskem. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Jutri bodo aktivisti mednarodne organizacije Greenpeace izvedli javni shod, s katerim bodo izrazili solidarnost z Japonci in pozvali k razmisleku o rabi jedrske energije v Sloveniji.

Jutri med 9. in 12. uro bo okoli 20 aktivistov iz različnih držav iz vse Evrope razgrnilo velik jedrski znak s premerom 20 metrov na Prešernovem trgu v Ljubljani, sporočajo pri Greenpeace Slovenija.

"Čeprav celotne posledice jedrske nesreče v Fukušimi še vedno ne moremo predvideti in čeprav se stanje poslabšuje iz ure v uro, se svetu jasno kaže slika, kako nevarna in ranljiva je jedrska energija in kako resne so lahko posledice nesreč," pa so na Greenpeaceu zapisali v pismu premierju Borutu Pahorju.

"Medtem ko še vedno upamo, da se jedrska nesreča v Fukušimi ne bo razvila v katastrofo, ki bi dosegla ali presegla tisto iz Černobila, so naših pomislekov deležne tudi vse preostale jedrske elektrarne. Ena izmed evropskih jedrskih elektrarn, ki nas najbolj skrbi, je JE Krško. Poročilo, ki ga je naročil Greenpeace, zaključuje, da JE Krško morebiti ne bi zdržala potresa, ki se v Sloveniji zgodi najmanj enkrat na 200 let," opozarjajo v organizaciji.

Zato vlado pozivajo, naj takoj sprejme odločitev o opustitvi načrtovanega podaljšanja življenjske dobe JE Krško preko leta 2023. Pozivajo še k opustitvi vseh načrtov, povezanih z izgradnjo novega jedrskega reaktorja v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.