Šport > Nogomet
22 ogledov

Nemcem so se v finalu pridružili Nizozemci

stadion stožice, nogomet Nik Rovan
V finalu evropskega prvenstva do 17 let, ki poteka v Sloveniji, se bodo pomerili nemški in nizozemski upi. Prvi so v polfinalu z 1:0 odpravili Poljsko, drugi pa z 2:0 Gruzijo. Finale bo v sredo v Stožicah.

Nizozemskim nogometnim upom je šele v zaključku tekme uspelo premagati Gruzijo, ki je od 16. minute igrala z igralcem manj. Nizozemci so bili nevarnejši, a jim ni uspelo žoge spraviti v gol vse do zadnjih minut tekme. V finalu EP do 17 let se bo Nizozemska v sredo pomerila z Nemčijo, s katero sta se v finalu pomerili na lanskem EP v Srbiji, takrat pa so se zmage s 5:2 veselili nizozemski nogometaši.

V 15. minuti je Nika Čanturia napravil prekršek povsem na robu kazenskega prostora in prejel rumeni karton, po prostem strelu Tonnyja Trinidade de Vilhene pa je prav omenjeni gruzijski nogometaš v živem zidu igral z roko in prejel še drugi rumeni karton in s tem posledično še karton rdeče barve. Trinidade de Vilhena je poizkusil še enkrat, njegov drugi strel pa je končal mimo leve vratnice Aleksandreja Adamie.

Do prave priložnosti pa so morali gledalci počakati do 36. minute, ko je z roba kazenskega prostora močno streljal Joris Voest, Adamia pa je njegov strel odbil.

V nadaljevanju, po štirih minutah igre, je dobro akcijo Nizozemske zaključil Rai Vloet, njegov strel pa je ubranil gruzijski čuvaj mreže. Še eno nevarno akcijo so mladi nizozemski nogometaši izpeljali v 52. minuti, ko je zaključil Jeroen Lumu, še enkrat pa je bil na pravem mestu Adamia. Pet minut pred koncem je iz kota podal Trinidade de Vilhena, najvišje je skočil Nathan Ake, a njegov poizkus ni posebej ogrozil gruzijskega gola.

Boljšo igro Nizozemcev pa v 78. minuti vendarle uspelo kronati branilcu Jorritu Hendrixu. Za še en zadetek in odločitev o potniku v finale pa je v 80. minuti poskrbel Thom Haye in veselje mladih nizozemskih nogometašev se je lahko začelo.

Mladi Nemci prvi finalisti

Mladi nemški nogometni upi so prvi finalisti evropskega prvenstva do 17 let. V polfinalu so zasluženo premagali Poljsko, ki pa je kljub porazu prikazala borbeno igro in nekajkrat resno ogrozila nemški gol. Za nemško slavje je poskrbel Leon Gorertzka, ki je zadel po podaji iz kota.

Čeprav so bili nemški nogometaši v prvih petih minutah podjetnejši, so si prvi strel pripravili Poljaki, ki so zapretili prek Vincenta Rabiege. V osmi minuti se je izkazal poljski čuvaj mreže Oskar Pogorzelec, ki je lepo ubranil strel Goretzke. V 27. minuti je do priložnosti prišel Said Benkarit, žoga pa je zletela tik nad prečko. V 33. minuti so Nemci prišli do nove priložnosti. Še enkrat je po nepazljivosti poljske obrambe do strela prišel Benkarit, a mu ni uspelo zadeti cilja.

Nemčija pa je minuto pozneje le zatresla mrežo. Marc Stendera je podal iz kota, najvišje pa je skočil Goretzka in zatresel mrežo ter svoji ekipi pred odmorom med polčasoma priigral zadetek prednosti.

Nemci so bili tudi v nadaljevanju boljši tekmec, a si prave priložnosti niso ustvarili do 56. minute, ko je na levi strani žogo sprejel rezervist Timo Werner, podal v kazenski prostor, a je žogo odbil Pogorzelec. Nato pa so do priložnosti prišli tudi poljski nogometaši. Deset minut pred koncem je s prostega strela z leve strani prečko stresel Karol Linetty. V 75. minuti pa je bilo spet nevarno pred poljskim golom. S streli so poizkusili Max Meyer, Werner in Goretzka, trikrat pa se je izkazal mladi poljski vratar. Nemci so nadaljevali z ofenzivo, pred Pogorzelecom se je v zaključku tekme znašel Werner, a ni zadel in ostalo je pri minimalni zmagi Nemcev.

Evropsko prvenstvo do 17 let, polfinale:

Nemčija : Poljska 1:0 (1:0)
Goretzka (39)

Nizozemska : Gruzija 2:0 (0:0)
Hendrix (78), Haye (80)
RK: Čanturia (16/Gruzija)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.