Zdravje > Aktualno
206 ogledov

Je najden herbicid v pivu res škodljiv?

pivo Shutterstock
V Nemčiji so odkrili herbicid v vseh 14 vrstah pregledanega piva. Pa je ta herbicid škodljiv za naše zdravje?

V Nemčiji so pred kratkim v štirinajstih znamkah nemškega piva odkrili ostanke herbicida glifosata, in sicer v koncentracijah od 0,46–29,76 mikrogramov na liter piva. Teste so opravili na Okoljskem inštitutu v Münchnu, največjo vsebnost glifosata so zabeležili v zvarku pivovarne Hasseröder iz Saške.

Zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnili, v kakšnih koncentracijah bi bil herbicit škodljiv. "V državah Evropske skupnosti (ES) znaša sprejemljivi dnevni odmerek glifosata za kratkotrajno in dolgotrajno peroralno izpostavljenost 0,5 miligrama na kilogram telesne mase na dan," pojasnjujejo.

Če bi odrasli s telesno maso 60 kilogramov dnevno popil en liter piva, ki vsebuje 30 mikrogramov glifosata, bi bil izpostavljen 0,0005 miligrama glifosata na kilogram telesne mase, kar je tisočkrat manj od sprejemljivih odmerkov. "Zato v tem primeru pitje piva z ostanki glifosata ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov zaradi izpostavljenosti glifosatu, vendar pa je treba opozoriti, da uživanje več kot 0,5 litra piva na dan lahko predstavlja tveganje za zdravje zaradi vnosa etilnega alkohola," pravijo.

O herbicidu glifosatu

Na NIJZ pojasnjujejo, da je glifosat s kemičnim imenom N-fosfonometil glicin neselektivni herbicid in je aktivna snov v sredstvih za zatiranje plevela, kot sta Roundup in Boom efekt. Pripravki z glifosatom se v nekaterih državah ES uporabljajo tudi kot desikanti pred žetvijo. V Sloveniji so glifosat začeli pogosteje uporabljati pred 15 leti kot zamenjavo za atrazin. 

"Glifosat se v okolju hitro razgradi, zato v primerjavi z atrazinom ne ogroža podtalnice. Je dražilen in lahko povzroči hude poškodbe oči, vendar je te učinke možno preprečiti s pravilno uporabo zaščitnih sredstev," opisujejo in dodajajo. da je glifosat strupen za vodne organizme. Pri Evropskem uradu za kemikalije (ECHA), ki je pristojen za razvrščanje kemikalij glede na njihove nevarne lastnosti, glifosat ni razvrščen kot mutagen, rakotvoren, teratogen oziroma strupen ta za razmnoževanje.

Različni kozarci in vrčki piva | Avtor: Sutterstock Sutterstock
Spomnili so, da je v začetku leta 2015 Evropska agencija za varno hrano (EFSA), pristojna za presoje sredstev za zaščito rastlin, ravno zaključila z rutinsko ponovno presojo glifosata. Nekaj mesecev kasneje je Mednarodna agencija za raziskavo raka (IARC), ki deluje pri Svetovni zdravstveni organizaciji, glifosat razvrstila v 2A skupino rakotvornosti, kar pomeni, da je glifosat verjetno rakotvoren za človeka.

"Ta odločitev je bila presenetljiva, saj je glifosat veljal za herbicid z relativno majhno nevarnostjo za zdravje ljudi. Strokovnjaki IARC so svojo odločitev sprejeli po pregledu epidemioloških, eksperimentalnih in mehanističnih študij," opisujejo. Po objavi IARC-ove odločitve so študije po njihovih besedah ponovno pregledali tudi strokovnjaki v posameznih državah članicah ES (vključno s Slovenijo), ki sodelujejo pri ocenah tveganja sredstev za zaščito rastlin v pred-registracijskem postopku.

"V epidemioloških študijah je bilo ugotovljeno nekoliko povečano tveganje za razvoj ne Hodgkinovega limfona (NHL), ki je vrsta raka krvotvornih organov in bezgavk, multiplega mieloma in glioma. Tveganje je bilo blago povečano v posameznih študijah kot tudi v meta-analizi vseh študij za NHL," pravijo.

Dodajajo, da z epidemiološkimi študijami običajno ugotavljamo povezavo med izpostavljenostjo in učinkom, le redko pa je možno z epidemiološkim študijami dokazati vzročnost: "Ključna pomanjkljivost obravnavanih epidemioloških študij je, da so bili preiskovanci izpostavljeni več sredstvom za zaščito rastlin hkrati in da so bili izpostavljeni pripravkom, ki vedno vsebujejo tudi dodatke in nečistote, tako da v takih primerih učinka ne moremo pripisati samo eni snovi, torej v konkretnem primeru glifosatu."

Zaključili so, da ostaja glifosat v ES do nadaljnjega razvrščen kot dražilen in nevaren za okolje. "Na vsak način pa je pomembno, da se intenzivira toksikovigilanca glifosata, predvsem v smislu spremljanja izpostavljenosti in morebitnih učinkov pri ponavljajoči se izpostavljenosti, to je uporabnikov na kmetijskih površinah, delavcev, ki zatirajo plevel ob cestah in železnicah kot tudi vrtičkarjev," so sklenili.   

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 18:36 04.marec 2016.

    Trgovine ogrevajao in tudi hladijo. Pri tem pa porabijo mnogo energije, pa to je nepomembno. Če pivo zdrži vse pogoje, ima poleg pasterizacije še dodatke oz. konzervanse. Je kdo napravil analizo ? Pesticidi in herbici so pa itak prisotni na ...prikaži več rastlinstvu. Hmelj je zanesljivo škropljen. Na kakšni zemlji raste ječmen, je pa spet vprašanje. Takele informacije so samo kapljice. O škodljivosti kave se nihče ne upa razpisat, ker je kava prevelik biznis. Tako kot pivo. Pijmo dokler bo šlo, truplo bo pa na žalost kemično nevaren odpadek.

  • erikkk 17:09 04.marec 2016.

    naivni nasedajo ... so pa tud taki ki naredijo čez take reči črto za vednodefinitivno so ti drugi pametni

  • korisnik_16872 15:45 04.marec 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=8LfMNX3TsT0https://www.youtube.com/watch?v=0hRSZMgLI6Yhttps://www.youtube.com/watch?v=v7RPEQ_46GU