Slovenija
100 ogledov

Nova pravila za medije ministrstvo načrtuje v 2017

ministrstvo za kulturo
1/2
Saša Despot
Ministrstvo za kulturo je danes v javno razpravo dalo strategijo razvoja medijev. Predvidevajo več samoregulacije, umik politike iz medijev, boljši status novinarjev in tudi spremembe na RTV. Med drugim tudi nekoliko spremenjen način financiranja.

Na podlagi strategije, ki bo v javni razpravi do srede julija, bodo na ministrstvu za kulturo spisali nova zakona o medijih in RTV. "Opaziti je bilo nezadovoljstvo občinstva kot tudi ustvarjalcev medijev," je pojasnil novi minister za kulturo Anton Peršak, ki izpostavlja, da želijo zagotoviti neodvisno in raziskovalno novinarstvo. Transparentno lastništvo medijev in izboljšanje statusa novinarjev, pri čemer bi minister uvedel minimalno tarifo novinarskega dela, ki bi veljala ne glede na vrsto pogodbe in bi bila enaka minimalni plači za visokošolsko izobrazbo.

V vsaki novinarski pogodbi bo obvezna zaveza po spoštovanju kodeksa organizacije, ki si jo bo novinar lahko izbral sam. Za RTV pa naj bi uvedli celo določilo, da ne bodo smeli zaposliti ali poslovati z novinarji, za katere je novinarsko razsodišče v določenem obdobju ugotovilo, da so huje ali večkrat kršili kodeks.

"Ne bomo več sofinancirali medijev, ampak novinarjev," je še navedel Peršak in dodal, da bodo podpirali izobraževalno, kulturno in raziskovalno novinarstvo. Dodatna prednost za medij bo organiziranost v obliki zadruge ali kooperative - torej neprofitne oblike organizacije.

Več ljudi naj bi plačevalo RTV prispevek!

Ker finančni prispevek RTV po mnenju ministrstva ne pokriva več sodobnih tehnologij, ga želijo razširiti. Zavezanci bodo po novem vsi, ki uporabljajo vsaj eno elektronsko napravo, ki ima dostop do interneta, radia ali televizije. Na ta način naj bi se število 600 tisoč zavezancev povišalo, posledično pa bi se znižala tudi višina RTV prispevka.

Zdaj velja, da je zavezanec vsak, ki ima oziroma uporablja radijski ali televizijski sprejemnik oziroma katerokoli drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih ali televizijskih programov.

Če se boste hoteli izogniti plačilu prispevka, boste po novem morali vi dokazovati, da elektronskih naprav nimate. Ministrstvo je tako ugodilo RTV, ki trdi, da je njihov nadzor omejen, saj nimajo pravice do vstopa v stanovanje in zato težko dokazujejo, da neplačniki o napravah lažejo. Pri tem naj dodamo, da so nadzorniki RTV leta 2014 opravili le približno 30 nadzorov, globa zaradi neplačevanja pa v zadnjih treh letih ni doletela še nikogar.

Depolitizacija RTV

Namesto političnega programskega sveta, na ministrstvu predlagajo "strokovni svet", ki bo bdel nad javno službo, ki jo izvaja zavod. Svet pa naj bi po novem sestavljali strokovnjaki, civilna družba, manjšine ... "Na ta način želimo preprečiti, da bi se programski svet ukvarjal z delom posameznih novinarjev," je izpostavil še minister.

Politiki v vlogi ustanovitelja in financerja pa bi vodstvu lahko gledali pod prste preko nadzornega sveta, ki ga imenuje vlada. Ta bi imel nadzorno vlogo in bi lahko pregledal dokumentacijo in ob nepravilnostih tudi razrešil generalnega direktorja oziroma člane uprave.

Strategijo razvoja medijev do leta 2024, ki jo bodo glede na pripombe in pritožbe še dopolnjevali, si lahko v celoti preberete tu. To naj bi sprejeli še letos, zakona pa naj bi po oprimističnih načrtih sprejeli v začetku naslednjega leta.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • samo.jst 08:30 17.junij 2016.

    "vsaj eno elektronsko napravo, ki ima dostop do interneta, radia ali televizije"... torej, vsi.

  • mgubec 08:10 17.junij 2016.

    Nacionalno RTV moramo imeti! Ne moremo biti odvisni samo od komercialnih televizij. Prispevek OK, ni panike, vendar naj potem umaknejo vse reklame, ukinejo nastop na EUROSONGU, nekaj RTV pijančkov naj dajo na cesto, prevetrijo "mastne" avtorske pogodbe...in še bi lahko naštevali...

  • erikkk 17:27 16.junij 2016.

    Mene ne zanima kaj bodo ali ne bodo spremenili na RTV ... Ne gledam jih ... nočem jih gledat nočem pa jih tudi plačevat ...