Svet
10646 ogledov

Raketa zadela "grad Harryja Potterja"

Napad na Odeso
1/4
Profimedia
Ruske rakete so v ponedeljkovem napadu na Odeso zadele in poškodovale tudi stavbo, ki je med domačini znana kot "grad Harryja Potterja", zaradi podobnosti s tistim iz filma o slavnem čarovniku. Stavba, ki jo je zajel ogenj, je rezidenca nekdanjega poslanca Serhija Kivalova, ki je bil v napadu ranjen. V njej je pravna akademija, ki jo vodi Kivalov.

V ponedeljkovem ruskem napadu na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa je bilo po zadnjih podatkih ubitih pet ljudi, več kot 20 je ranjenih, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Tarča ruskih napadov je bilo danes tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, kjer sta bila ubita dva človeka.

Število žrtev ruskega raketnega napada na Odeso se je povečalo na pet, potem ko je eden od ranjenih umrl v bolnišnici, je na Telegramu danes sporočil vodja regionalne vojaške uprave Oleg Kiper.

Kot je še dejal, se zaradi poškodb zdravi 23 ljudi, od katerih jih je osem v resnem stanju, od teh so štirje, med njimi tudi štiriletna deklica, v izjemno resnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kiper je kasneje sporočil, da so za danes v regiji razglasili dan žalovanja.

Ruske rakete so v ponedeljkovem napadu na Odeso zadele in poškodovale tudi stavbo, ki je med domačini znana kot "grad Harryja Potterja", zaradi podobnosti s tistim iz filma o slavnem čarovniku. Stavba, ki jo je zajel ogenj, je rezidenca nekdanjega poslanca Serhija Kivalova, ki je bil v napadu ranjen. V njej je pravna akademija, ki jo vodi Kivalov.

Tudi danes dva mrtva, šest ranjenih

V današnjem obstreljevanju Harkova na severovzhodu Ukrajine, ki ga ruske sile neusmiljeno napadajo, pa sta bila ubita dva človeka, šest je ranjenih, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinjegubov. Dejal je, da je Rusija Harkov napadla z vodenimi bombami.

Razmere so se zaradi ruskega bombardiranja Harkova, ki leži blizu ruske meje, močno poslabšale. Na to je v današnji izjavi opozorila tudi humanitarna organizacija Mednarodni reševalni odbor (IRC).

Kot so navedli, so nedavni napadi povzročili veliko škodo na civilni infrastrukturi in močno povečali število žrtev med lokalnim prebivalstvom. Mesto se sooča z izpadi električne energije, motnjami v oskrbi z vodo in ogrevanjem ter ohromitvijo javnega prevoza.

Rusija že mesece neusmiljeno napada ukrajinska mesta in napreduje na ukrajinski vzhodni fronti, medtem ko Kijev čaka na dostavo ključnih pošiljk ameriškega orožja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • LukaMB 15:00 01.maj 2024.

    atamama - to je cia maslo inštruktorjev iz ZDA in VB, tako delajo povsod, skrivajo se za civilisti v zgradbah, ki so tipične za to. Ponavadi imajo takšno taktiko ko zgubljajo in jim ni nič sveto, zato je to dober ...prikaži več znak. Druga stvar pa je če se spomneš, sta v Siriji dve izraelski vojaški letali izkoristile potniško letalo ob katerem sta letela, da bi se izognili radarju in tako udarile na sile legitimno izvoljenega predsednika Assada v korist umerjene opozicije radikalnih islamistov in kalifata.

  • atamama 21:09 30.april 2024.

    Malo se zamislim kakšna vojna je neki to, par mrtvih pa je vik, ko pa izraelci par sto mrtvih civilistov, pa tudi krik ne pride iz novinarjev. Sicer pa manjkajo informacije o tem kako so UA ''borci'' postavili baze v ...prikaži več blokovska naselja, kako se tuji inštruktorji skrivajo me civilnim prebivalstvom....ali nismo iz zgodovine ww2 govorili, da je to vojni zločin in ne taktika???

  • Plavi-mil 12:24 30.april 2024.

    Prokleta banda ruska fašistična, upam, da jih doleti karma, če ne druga pa naravna.