Ambient
60 ogledov

Gorska koča v Srbiji

gorska koča v Srbiji
1/11
Žurnal24 main
Polovica gorske koče v zahodni Srbiji je obložena z belo keramiko, druga pa v temne skodle, kar je poklon tako tradicionalnemu kot sodobnemu arhitekturnemu slogu.

Srbski biro EXE Studio je zasnoval hišo sredi priljubljenega letovišča Divčibare ob gori Maljen, ki jo pokrivajo smučišča, pohodniške poti, travniki ter gozdovi. Hiša, velika 76 kvadratnih metrov, je razdeljena na dva nenavadno oblikovana volumna, ki ju od zunaj definirata dva različna materiala: keramika in lokalno izdelane skodle.

Bela polovica hiše naj bi predstavljala sodobno domačnost. V njem se nahajajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Skodlan volumen pa navdih jemlje iz tradicionalne gorske arhitekture; vsebuje spalnico in kopalnico.

»S pomočjo dvojnosti hiše smo želeli združiti tradicionalno in sodobno in tako ustvariti edinstveno estetiko in stavbo, ki se bo odlično vključila v svoje okolje,« sta za Dezeen povedali arhitektki Andreja in Tijana Mitrović. »Oblika, ki združuje dva monolitna volumna, svetlega in temnega, se zlije z naravo, ki jo obdaja – nizkimi smrekami in strmim skalnatim terenom.«

Hiša se naslanja na teren, zaradi česar je v pritličju pod skodlano streho nastal prostor za majhno teraso. Po sivih stopnicah, naloženih na drva za kurjavo, se s terase lahko dvignemo na višji teren. Hiša je v hrib vgrajena tudi zaradi kar čimmanjšega posega v sicer gozdnato parcelo.

Veliko okno v belem volumnu odpira razgled na gozdno hribovje. Pod oknom je postavljena klop, da bi bilo uživanje v razgledu čim preprostejše.

Fotografije: Relja Ivanić via Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.