Avto > Avto nasveti
9058 ogledov

Ali veste, čemu služi vzvod pod vzvratnim ogledalom?

Ogledalo Andrej Leban
Marsikatero vzvratno ogledalo je opremljeno z majhnim vzvodom na spodnjem robu, ki ponoči pomaga proti bleščanju žarometov avtomobilov za nami.

Navadno vzvratno ogledalo je kljub vse digitalizaciji še vedno eden najpomembnejših elementov v notranjosti avtomobila, saj voznikom omogoča, da vidijo, kaj se dogaja za njihovim avtomobilom. Pomaga tudi pri varni menjavi voznega pasu, prehitevanju ali parkiranju itd.

Večina voznikov verjetno pozna tudi majhen vzvod pod spodnjim robom ogledala, ki se premika nazaj in naprej. Ta ima poseben varnostni namen. Prepreči namreč bleščanje žarometov za avtomobilom, ki bi vas lahko sicer oslepili.

Vzvratno ogledalo ima namreč obliko klinaste steklene prizme, ki je prilepljena na posrebreno zrcalo, ki zelo dobro odseva sliko. Če je ogledalo v nagnjenem položaju, se odbita svetloba upogne in le deloma pride do voznikovih oči. Dobra stran takšne oblike zrcala je, da se projicirana slika kljub spremembi položaja ne spremeni, zato ogledala ni treba ponovno nastavljati.

Danes so vzvodi sicer vse bolj redki, saj zatemnitev v večini ogledal poteka samodejno s pomočjo elektrike. Dve svetlobni tipali v tem primeru merita razlike med svetlobo pred in za vozilom. Če je svetloba za vozilom močnejša kot pred njim, se ogledalo samodejno zatemni.

Samodejni zatemnitvi služi posebna elektrokromatska plast na površini stekla, ki je izdelana iz enakomerno nanesenih tekočih kristalov in je podobna tekočim kristalom na LCD zaslonu televizorja ali pametnega telefona. Pod vplivom električnega toka se kristali usmerijo v določen kot in poskrbijo za takojšen zvezni učinek zatemnitve, ki prepreči bleščanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:48 22.junij 2024.

    Definitivno vem čemu služi ta famozni vzvod pod ogledalom! Služi temu, da lahko en pameten novinar napiše butast članek in za to dobi plačilo!

  • Avatar NickMason
    NickMason 10:02 22.junij 2024.

    Dobrodošla informacija za novopečene mlade voznike ,ki drugega ničesar ne počnejo in so na telefonih nonstop,starejši pa to vemo že od otroških dni naprej in še marsikaj.

  • Toma 08:23 22.junij 2024.

    Ne,to je podaljšek ročne zavore!