Avto > Avto nasveti
873 ogledov

Kako odstraniti smrad iz avta

Čiščenje avta
Vonj po cigaretah, vlaga, zatohlost ... Neprijetne vonjave, ki se naselijo v kabino avtomobila, so lahko zelo zoprne, gotovo pa so tudi zelo trdožive. Zato je treba njihove povzročitelje temeljito odstraniti, sicer se bo smrdljiv vonj vrnil.

Za pojav neprijetnih vonjav v kabini smo običajno krivi sami, saj so lahko posledica pozabljenih jedil, razlitih tekočin, med katerimi je mleko najhujše, ali pa neizpraznjenih pepelnikov. Včasih pa razlogi za neprijetne vonjave niso tako očitni. Povzročijo jih lahko tudi slabo vzdrževane klimatske naprave ali pa vlaga v kabini.

Očistite kabino!

Proti neprijetnim vonjavam gotovo najbolj pomaga temeljito čiščenje kabine. Nekateri neprijetne vonjave odganjajo tudi z dišečimi smrečicami, vendar te zgolj prekrijejo neprijetni vonj, ki skupaj z vzrokom zanj ostane. Nekateri uporabljajo tudi naravna sredstva, kakršna je denimo mleta kava, ki naj bi nevtralizirala neprijetni vonj, vendar je njihova učinkovitost vprašljiva. Tudi kava bo namreč začela čez nekaj časa smrdeti, zato jo je treba v primeru uporabe dnevno menjavati.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Edina ustrezna rešitev je torej čiščenje notranjosti. Žal pogosto ne bo zadostovalo le čiščenje prizadetega predela kabine, saj so neprijetne vonjave zelo hitro prodrle v vse dele oblog. Kabino je zato treba temeljito očistiti v celoti.

Pri čiščenju se ni treba bati uporabe vode, saj so obloge narejene zato, da se lahko tudi zmočijo. Vsekakor pa je po čiščenju treba avtomobil temeljito prezračiti in posušiti. Svež vonj po čiščenju lahko dosežete tudi tako, da v kabini pustite majhno vrečko s pralnim praškom.

Za dobro sredstvo proti neprijetnim vonjavam se je izkazala tudi soda bikarbona. Fina sol namreč seže tudi v najmanjše vrzeli in vlakna na sedežih in oblogah ter učinkovito nevtralizira kisline, ki so pogosto razlog za neprijeten vonj. Poleg tega porozna površina kristalov absorbira molekule, ki povzročajo slabe vonjave. Sodo bi morali na madežu pustiti vsaj dobro uro, če pa je vonj trdovraten, a lahko ostane tudi dan ali več. Na koncu jo s površine preprosto posesamo.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Če pa tudi temeljito čiščenje v lastni režiji ne pomaga in neprijetne vonjave vztrajajo, je treba čiščenje zaupati profesionalnemu čistilnemu servisu.

Ostanki hrane

Vzrok za neprijeten vonj v vašem avtomobilu boste gotovo odkrili zelo hitro in zelo hitra ga morate tudi odstraniti. Za ostranjevanje ostankov hrane in podobnih zadev s sedežnih in drugih oblog je najboljša penasta goba, s katero temeljito obrišete površino. Pozor: za čiščenje usnjenih prevlek je potrebno posebno čistilo za usnje. Čistilo, ki ga uporabite, vedno preskusite na manj vidnih predelih, da ne bo neprijetnih presenečenj, kakršno je denimo razbarvanja površine.

Bakterije v klimatski napravi

Če iz klimatske naprave prihaja zatohel vonj, so za to krive bakterije in plesni, ki so se naselile v ventilator in uparjalnik. Vonj ni samo neprijeten, ampak lahko tudi škodi zdravju. Edina rešitev za to težavo je dezinfekcija klimatske naprave. Obstajata dve rešitvi, ki ju lahko uporabimo tudi nestrokovnjaki. Prva je dezinfekcijsko razpršilo, ki ga razpršite v notranjost klimatske naprave, druga pa je pena, ki jo nanesete neposredno v uparjalnik. Obe rešitvi zelo učinkovito odpravita neprijetne vonjave. Boljša in trajnejša rešitev pa je profesionalni servis klimatske naprave, ki ga opravite vseki dve do tri leta. Na servisu bodo namreč dopolnili količino hladilnega sredstva in preverili, če sistem kje pušča, poskrbeli pa bodo tudi za dezinfekcijo vodov in zamenjavo filtrov.

Zračne reže toyota klimatska naprava klima | Avtor: Toyota Toyota

Zamašen filter kabine

Slab vonj lahko v kabino oddaja tudi iztrošen filter kabine oziroma filter cvetnega prahu. Če je filter zamašen, namreč izmenjava zraka ne poteka pravilno, na filtru pa se nabira tudi vlaga, zaradi česar postane odlično gojišče za bakterije in plesni. Zato je priporočljivo, da se filter kabine zamenja vsako leto. Kdor si želi boljše zaščite, bi moral v avtomobil vgraditi filter z aktivnim ogljem. Takšen filter ne bo le preprečil vstopa cvetnega prahu in saj v kabino, ampak bo iz zraka odstranil tudi dušikove okside.

Vonj cigaret

Če se je v avtomobilu kadilo, bo v njem ostal trdovratni vonj po nikotinu, ki se ga ne bomo znebili zgolj s čiščenjem kabine. Neprijeten vonj bomo deloma nevtralizirali, če v avtomobilu preko noči pustimo zmleto kavo, vendar jo moramo naslednji dan odstraniti, saj lahko tudi kava sčasoma začne oddajati slab vonj. Uporabna alternativa je tudi posoda s kisom ali mešanico sode bikarbone in limoninega soka. Če pa se je kadilo dolgo časa, se je vonj tako zažrl v obloge, da bo pomagal le obisk profesionalnega čistilnega servisa.

Pepelnik | Avtor: Profimedias Profimedias

Vlaga v kabini

Če v avtomobilu prevladuje vonj po plesni in ne odkrijemo drugih vzrokov, je zanj verjetno kriva previsoka vlaga v notranjosti. Za to je lahko veliko vzrokov, ki jih moramo, če hočemo kabino temeljito posušiti, odkriti in odpraviti. V kabini se lahko nabira kondenzu, za vlago je lahko kriv filter kabine ali pa smo vodo v avtomobil preprosto vnesli z mokrimi oblačili. Pri sušenju si lahko pomagamo s posebnimi razvlaževalci kabine ali pa denimo uporabimo mačji pesek, ki absorbira vlago. Proti vlagi v kabini pomaga tudi redna uporaba klimatske naprave, ki suši zrak in jo zato lahko uporabljamo tudi pozimi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.