Avto > Avto nasveti
1139 ogledov

Kako zaščititi gume v hudi vročini

Pnevmatika, guma, kolo, parkirišče Andrej Leban
Vročina škoduje pnevmatikam. Nekateri mislijo, da bodo s prekrivanjem gum rešili vse težave. Pa ni tako preprosto.

Zelo visoke temperature negativno vplivajo na pnevmatike in jim skrajšujejo življenjsko dobo. V takšnem primeru tudi veliko prej pride do defekta. Kako pravilno zaščititi gumo pred poletjem?

Pnevmatike so po svoji sestavi zapleten izdelek, izdelan iz številnih slojev in materialov. Visoke temperature in žarčenje sonca ter nižja vlažnost zraka negativno vplivajo na kemijsko sestavo gume oziroma skrajšujejo njeno življenjsko dobo. Ker pnevmatike za avtomobile postajajo vse dražje, je gospodarno poskrbeti za čim bolj optimalni izkoristek.

Ob temperaturah v teh dneh je zato primerno upoštevati nekaj nasvetov, s katerimi boste zaščitili pnevmatiko pred prezgodnjim postaranjem in s tem obvezno menjavo. Ker je vroča pnevmatika tudi bolj dovzetna za poškodbe, boste s tem lahko preprečili nenadno odpoved med vožnjo in kopico povezanih težav, morda celo nevarnosti za vas in sopotnike. 

1. Redno preverjajte tlak v pnevmatiki

Zimzeleni nasvet o rednem preverjanju tlaka v pnevmatikah je v vročini še pomembnejši. Zaradi visokih zunanjih temperatur se v segreti gumi poveča pritisk. Previsok pritisk pa poveča nevarnost pokanja slojev v pnevmatiki oziroma hitreje pride do odstopanja med sloji. Pnevmatika se na neravnem cestišču hitreje poškoduje.

A podobno kot previsok pritisk je nevarna tudi prenizka napolnjenost. Takrat se bočnica pnevmatike v nepravilnem položaju in se močno pregreva, precej slabši sta lahko tudi vodljivost in zavorna pot, poraba je večja. Ne zanašajte se na vgrajene senzorje tlaka, ki v preprostejši izvedbi niti niso sposobni javljati prevelikih razponov. Z domačim manometrom ali tistim na bencinski črpalki raje sami redno ročno preverjajte tlak neogretih pnevmatik ter ga po potrebi umerite v skladu s priporočili proizvajalca avta. 

Redno preverjajte temperaturo pnevmatik med daljšo potjo. Previsoka temperatura je indikator, da je nekaj narobe.

2. Skrbite za čistočo pnevmatik

Med poletnimi meseci se obrestuje redno umivanje pnevmatik, s katerim odstranite nečistočo. Sodobne pnevmatike sicer vsebujejo sestavine, zaradi katerih je guma odpornejša na UV žarčenje, a dodatna nega s sredstvom za zaščito ne bo škodila. S tem boste preprečili, da bi se pnevmatika izsušila ali prehitro izrabljala.  

Med daljšo neuporabo vozila je vsekakor primerno, da pnevmatike niso neposredno izpostavljene soncu.

Pnevmatika, guma, kolo, parkirišče | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

3. Preverite globino profila, ne pozabite na rezervo

Že dodobra izrabljene pnevmatike so v vročem vremenu precej bolj dovzetne za razne poškodbe, seveda se tudi obnašajo slabše pri zaviranju in v ovinkih, kaj šele na mokri cesti. Pravočasna menjava lahko prepreči marsikateri črn scenarij.

Ob sezonski menjavi pnevmatik poskrbite za redno obračanje, tako da bo obraba kar najbolj enakomerna. Če ima avto rezervno pnevmatiko, ne pozabite preveriti njenega stanja in napolnjenosti.

4. Ne vozite z nepotrebno prtljago

Na temperaturo pnevmatik med vožnjo lahko zelo vpliva dodatna masa vozila. Čeprav se na poti na dopust ni mogoče odpovedati dodatni masi, pa je smiselno ob koncu počitnic takoj odstraniti vso nepotrebno prtljago iz avta ter odstraniti zunanje nosilce.

Pnevmatika, guma, kolo, parkirišče | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

5. Pri izbiri naslednjih letnih pnevmatik bodite pozorni na drobno oznako

Marsikdo ne ve, da ima vsaka pnevmatika na bočnici izpisan temperaturni indeks v razponu črk A, B in C. Vsaka od črk določa, v kateri razred glede na tipske laboratorijske teste spada pnevmatika glede zmožnosti uravnavanja temperature - kako dobro jo odvaja med kotalenjem ter kako odporna je proti pregrevanju.

Razred A običajno najdemo pri ultrazmogljivih pnevmatikah (UHP), a tudi srednji razred B je že prilagojen za pogoje vročega poletja. Najslabše se vročini upira temperaturni indeks C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:45 13.avgust 2024.

    Odmontiraš jih,in jih daš v garažo