Avto > Avto nasveti
3302 ogledov

Pazite avtomobile na Hrvaškem, to je novi trik tatov

vzvratno ogledalo Saša Despot
S hrvaške obale poročajo, da se policija zadnje čase pogosto ukvarja s krajami zunanjih vzvratnih ogledal.

Prejšnji teden je denimo policija na območju Makarske ujela dva nepridiprava, ki sta storila dvanajst kaznivih dejanj v zvezi s krajo avtomobilskih komponent. Večinoma je šlo prav za vzvratna ogledala. Ob tem se gotovo postavi vprašanje, zakaj se tatovi lotevajo vzvratnih ogledal.

Nekoč so bila ta razmeroma preprosta, sestavljena iz plastičnega ohišja, zrcala in mehanizma z jeklenico, s katero se nastavlja vidni kot ogledala. Danes ni več tako, saj so vzvratna ogledala postala zelo kompleksne komponente.

Že v najcenejša ogledala je vgrajeno gretje stekla, nekatera pa so opremljena s smerniki in električnima mehanizmoma za nastavljanje in zlaganje. Na bolje opremljenih avtomobilih pa so lahko v ohišje ogledala vgrajeni še tipalo mrtvega kota, parkirna kamera in celo spomin nastavitve. Ti dodatki so sicer zelo koristni, vendar pa so zaradi njih ogledala postala tudi draga in zato tudi zanimiva za tatove, ki jih lahko tudi razmeroma hitro snamejo z avtomobila.

Previdnost je torej dobrodošla, obstaja pa tudi trik,s katerim lahko tatove odvrnete od kraje ogledala z vašega avtomobila. Potrebujete le samolepilni trak in črno vrvico. Najprej odrežite lepilni trak in nanj prilepite vrvico, potem pa vse skupaj diagonalno prilepite na zrcalo. Tat, ki bo to videl v slabi nočni svetlobi, bo v najboljšem primeru verjel, da je na ogledali nadležna razpoka in bo odšel drugam.

Pomembno je le, da pred vožnjo lepilni trak odtrgate z zrcala, saj sicer ne boste najbolje videli dogajanja za avtomobilom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:26 19.julij 2024.

    Ja,ne hodite na hrvaško je nevarna,draga,pri nas je pa vse po ceni,v eni gostilni je deci vina 3,5 evra