Avto > Avto nasveti
5244 ogledov

Poletna nevarnost za avto, ki jo morate čim prej odstraniti

kampiranje Profimedia
Ste na poletnih počitnicah imeli smolo in so karoserijo vašega avtomobila prekrile kapljice prave drevesne smole? Kaj lahko storite, da jo boste uspešno odstranili, ne da bi uničili lak.

V avtokampih in tudi drugje poleti na počitnicah avtomobile pogosto za dalj časa parkiramo pod borovci in drugimi drevesi. Pri tem jih izpostavimo kapljicam smole, ki padajo z borovcev, pogosto pa se to zgodi že med krajšimi parkiranji v senci dreves ob cesti.

Takšno nadlogo si torej lahko zelo hitro nakopljemo, zelo težko pa jo z avtomobilskega laka odstranimo. Pa bi jo morali čim prej, saj lahko smola, če ostane na avtomobilu dlje časa, poškoduje lak. Poškodujemo pa ga lahko tudi z nepravilnim odstranjevanjem smole in po takšnem čiščenju je pogosto treba spolirati celotno karoserijo.

drevesna smola na avtomobilu | Avtor: Newspress Newspress

Namesto kurative je seveda bolj uspešna preventiva, zato avtomobila sploh ne bi smeli zapeljati pod drevesa, ki izločajo smolo. A to vedno ni mogoče ali pa preprosto nismo dovolj pozorni in zgodi se, da se na površini laka pojavijo neprijetne trdovratne lepljive kapljice. Če jih odkrijemo takoj, je odstranjevanje sicer lahko precej uspešno in varno, če pa smola ostane na površini dalj časa, se lahko tako prilepi na lak, da lahko tega ob odstranjevanju celo trajno poškodujemo.

Olje ali margarina?

Na raznih forumih najdemo veliko nasvetov, kako se lotiti odstranjevanja drevesne smole s površine laka. Domači mojstri svetujejo zelo različna sredstva, od vlažnih robčkov za otroške ritke, do acetona, alkohola, dizelskega goriva in celo margarine. Vprašanje je, ali domača zdravila zares delujejo ali se jim je bolje izogniti.

Večinoma je takšne nasvete treba poslušati z rezervo, a nekatere stvari so lahko res učinkovite. Strokovnjaki pravijo, da je odlična alternativa za namenska čistila lahko navadno jedilno olje.

Nekaj kapljic nanesete na madež, počakate, da maščoba začne delovati na smolo in jo stopi, potem pa vse skupaj obrišete z mehko krpo, ki ste jo namočili v toplo vodo ali avtomobilski šampon. Podoben učinek imajo tudi druga sredstva z visoko vsebnostjo maščob, kakršna je denimo margarina.

drevesna smola na avtomobilu | Avtor: Newspress Newspress

Nikakor pa ne smemo za čiščenje smolnih madežev uporabljati agresivnih sredstev, ki lahko poškodujejo lak. Takšna so denimo različna razredčila za barve in lake, aceton ali dizelsko gorivo. Nekatera sredstva torej delujejo, drugim pa se je najbolje izogniti, Vsekakor pa moramo biti pri čiščenju previdni in nikakor ne smemo hiteti.

Obstajajo tudi namenska sredstva za odstranjevanje madežev smole, ki so običajno opremljena tudi z navodili za pravilno uporabo. Vsekakor pa za vsako sredstvo velja, da ga je najprej dobro preskusiti na manj vidnem delu karoserije, da pozneje ne bo prišlo do neprijetnih presenečenj.

Morda pa je konec poletne sezone tudi čas za temeljito čiščenje avtomobila, ki ga zaupamo avtopralnici, kjer bodo poskrbeli tudi za varno odstranitev madežev drevesnih smol.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sandi76 10:12 20.avgust 2024.

    Bencin.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:29 20.avgust 2024.

    V toplem vremenu par kapljic olja kapneš od zgoraj da zateče pod smolo,obrišeš z mehko krpo,in to je to,brez nakladanja

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:01 20.avgust 2024.

    Komu je do avta,ga bo pokril,komu ni pa se mu fučka.Preprosto ga odpelješ v pralnico in greš na drink dokler čakaš in to je to.Skrbite raje za ljudi ,pleh ke samo pleh in kakorkoli skozi kaj crkne.