Avto
3517 ogledov

Če nimate za bugattija, imate morda za tole

jacob & Co bugatti tourbillon
1/8
Bugatti
Bi si morda na roki želeli imeti pravi motor V16? Lahko ga dobite. Bugatti je spet presenetil tako avtomobilsko kot tudi urarsko javnost.

Le nekaj dni po premieri novega hiperšportnika bugattija tourbillona, ki je nastal kot prvi novi projekt pod vodstvom novega lastnika Mateja Rimca, je namreč ameriška urarska znamka Jacob & Co predstavila uro z enakim imenom, ki ne skriva svojega sorodstva z avtomobilom. Temu ustreza tudi z astronomsko ceno več kot 300.000 evrov.

jacob & Co bugatti tourbillon | Avtor: Bugatti Bugatti

Bugatti, oziroma Jacob & Co, s tem sledi izročilu, ki traja že nekaj generacij športnih avtomobilov. Posebni uri sta namreč dobila tudi bugattija veyron in chiron. Zdaj, le nekaj dni po premieri tretjega bugattija moderne dobe tiurbillona, je ameriška znamka, ki je znana po ekscentričnih kreacijah, predstavila uro z njegovim imenom.

Urarska revolucija

Nova ura je še bliže avtomobilu, kot njeni predhodnici, kar ni nenavadno, saj je avtomobil dobil ime po tourbillonu, izjemno zapleteni urni komplikaciji, ki jo je leta 1975 izumil starosta urarske industrije Abraham-Louis Breguet. Breguet je s to komplikacijo močno povečal natančnost mehanskih žepnih ur, saj jih je zaščitil pred učinkom gravitacije in inercijskih sil, ki vplivajo na točnost. V tistem času je šlo za pravo revolucijo v urarstvu in vrhunec izdelovanja urnih mehanizmov. Komplikacija se uporablja še danes, čeprav ostaja predvsem prestižen dodatek, saj so njeno vlogo v glavnem prevzele kvarčne in elektronske ure.

Najhitrejši tourbillon

Glavna številčnica je oblikovana tako, da spominja na avtomobilske instrumente, ob njej pa sta še indikator rezerve navitja in pravi pravcati tourbillon. Tourbillon s frekvenco treh hercev se okoli svoje osi zasuka vsakih trideset sekund, s čimer si je prislužil naslov najhitrejšega tourbillona do zdaj. Tudi prikaz ure je poseben, v načinu "retrograde", kar pomeni, da se po izteku določenega časa kazalcu vrnejo v izhodiščni položaj.

jacob & Co bugatti tourbillon | Avtor: Bugatti Bugatti

Podjetje Jacob & Co. bo uro izdelalo v omejeni seriji 250 primerkov, kar odgovarja številu predvidoma izdelanih buggatijev tourbillonov. Prvih 150 primerkov bo še bolj posebnih, saj jih bodo izdelali iz črnega titana.

Pri Bugattiju jih ne skrbi, da ur ne bi razprodali, pa čeprav bodo stale vsaj 340.000 ameriških dolarjev oziroma približno 320.000 evrov. To je vendarle več kot desetkrat manj od 3,8 milijona evrov, kolikor bo stal hiperšportni avtomobil bugatti tourbillon.

dezurni@styria-media.si

jacob & Co bugatti tourbillon | Avtor: Bugatti Bugatti

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.