Avto
1995 ogledov

Če za volanom počnete to, je, kot bi imeli 0,8 promila v krvi

voznik volan avtomobil Profimedia
Agencija za varnost prometa ob prometno obremenjenem koncu tedna in vročinskem valu opozarja na varno vožnjo.

Promotorji prometne varnosti bodo danes med 11. in 18. uro na glavnih avtocestnih počivališčih zaradi gostega prometa, povečanega števila vozil in visokih temperatur voznikom delili vodo in preventivna gradiva za večjo varnost na cesti. Danes bodo promotorji prometne varnosti udeležence v prometu oskrbeli z vodo in preventivnimi nasveti na postajališčih Ravbarkomanda, Šentilj, Starine, Murska Sobota in Lom v obe smeri, Lopata in Obrežje v smeri Ljubljane in Hrušica v smeri predora Karavanke.

Kot so sporočili z agencije, pričakujejo visoko gostoto prometa in povečano število tovornih vozil. Številni domači in tuji turisti se vračajo domov po praznikih, končujejo se tudi poletne šolske počitnice v nekaterih nemških zveznih deželah. Zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče dodatno vplivajo na vozne sposobnosti, so zapisali. Agencija voznikom svetuje, naj se na pot skrbno pripravijo in seznanijo z informacijami o morebitnih cestnih zaporah.

Gneča zastoj | Avtor: Profimedia Profimedia

Med vožnjo odložite mobilni telefon!

Vse to od vseh udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. Na agenciji pozivajo, naj vozniki med vožnjo odložijo mobilni telefon in naprave, ki motijo pozornost med vožnjo, upoštevajo razmere v prometu, vozijo na ustrezni varnostni razdalji in s prilagojeno hitrostjo. Kot so navedli, voznik med pisanjem SMS-sporočila štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Za volan naj vedno sedejo trezni, opozarjajo.

"V primeru zastojev na avtocestah in hitrih cestah ne pozabite na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu. Vedno in brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci," so pozvali na agenciji.

vožnja mobilni telefon volan avtomobil | Avtor: Profimedia Profimedia

Redni postanki so nujni

Opozarjajo tudi, da je za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Posebno daljše vožnje so fizično in psihično naporne, utrujenost in zaspanost pa močno povečata možnost za nastanek prometne nesreče. Med daljšo vožnjo v poletni vročini so redni postanki in ustrezna osvežitev nujni, so dodali.

V prejšnji preventivni akciji pred tremi tedni je Agencija za varnost prometa udeležencem v prometu razdelila približno 4900 plastenk vode in 4000 letakov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.