Avto
7 ogledov

Črne točke brez označb

Spominsko obeležje ob cesti Andrej Leban
Spomin. Z roba slovenskih cest so v zadnjih nekaj letih skorajda povsem izginila različna znamenja, s katerimi so svojci ali prijatelji označevali črno točko, na kateri se je nekdo smrtno ponesrečil. Zakon namreč ta znamenja prepoveduje.

"Žal alternative za svojce in prijatelje umrlih ni." Tako odgovarjajo na prometnem inšpektoratu glede spominskih znamenj in sveč, s katerimi želijo ljudje označiti mesto smrtnih nesreč.

A zakonodaja je jasna in na cestnem svetu javnih cest takšna znamenja izrecno prepoveduje, saj predstavljajo oviro, hkrati pa so po prepričanju inšpektorata lahko nevarna vsa preostala “ravnanja in dogajanja v povezavi s postavljanjem spomenikov”: ustavljanje vozil na voznem pasu in bankinah, nepravilno parkiranje, ogrožanje lastne varnosti ... Iz istega razloga je prepovedano tudi postavljanje sveč ob cestišču.

Po potrebi zapora

Upravljalci cest ali inšpektorat lastnikom znamenj dajejo določen rok, do katerega jih morajo odstraniti. Upravljalec lahko po potrebi zagotovi tudi brezplačno zaporo ceste. Kazen za neodstranitev je sicer zajetna, saj zakon o cestah predpisuje globo v višini tisoč evrov.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 18:07 11.december 2012.

    Pravilno, kajti ko jih tkole zagledaš, ti v večinoma primerih sploh ni jasno , kako so se na tem odseku, sploh lahko zgodile nesreče. Nesreča je nesreča , ko avto ali voznik naredi napako v dobri psihofizični i kondiciji , ...prikaži več ne pa pijan . In večinoma teh spomenikov je ravno postavljena norcem in pjancem !

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 14:33 10.december 2012.

    SVEČO NA VSAK KURČEV OVINK! Vse skupaj je približno isti drek, kot če bi recimo Janezu med silnim kavsom odpovedalo srčece zlato in bi dokončno za vedno zamižal. A naj bi zato zdaj njegova žena neumorno prižigala sveče ob njegovi ...prikaži več postelji, da ne govorim še o drugih Janezovih priležnicah, pa o njegovi hčeri, na primer ... skratka: sveč ko dreka na sicer zelo neprikladnem mestu. A ni bolj simpl, ajnfoh ali pa celo enostavneje, če bi vsa ta slovencljad prižgala svečo na Janezovem grobu, kamor vsa ta plastika tudi sodi (govorim o svečah, da ne boste slučajno užaljeni), ne pa da se razkazuje in blefira na cesti ali celo, fix laudon, ob postelji!

  • sotlarm 13:06 10.december 2012.

    inšpektorat se naj raje briga da bodo ceste varne in da se jim bo upravičeno reklo ceste,ne pa Samajama.........