Avto
5494 ogledov

Danes ne uporabljajte tempomata

Asistenčni sistemi polsamodejna vožnja Saša Despot
Tri zlata pravila vožnje v vetru: zmanjšajte hitrost, močno držite volan in ne uporabljajte asistenčnega sistema.

Pri vožnji v vetru z močnimi sunki je ključnega pomena, da voznik zmanjša hitrost. Le tako bo ohranil stabilnost vozila v primeru močnih sunkov. 

Prav tako inštruktorji vožnje svetujejo, da v vetrovnih razmerah trdno držite volan in ste pripravljeni na to, da vam ga bo občasno skušalo "utrgati" iz rok. Če sunek vetra premakne avto, nikar ne pretiravajte z reakcij. Še enkrat - prilagodite hitrost.

Močan veter prevrnjena prikolica Litija Slovenija Zaradi vetra avto v tovornjak

V vetru nikar ne uporabljajte tempomata, ki bo skušal vozilo ves čas peljati z nastavljeno hitrostjo tudi, ko bo to nevarno. 

Še posebej previdni bodite pri prečkanju mostov in na odprtem. V močnem vetru je lahko na cesti veliko ostankov dreves in drugih predmetov. Izogibajte se jim in ves čas spremljajte cestišče pred seboj. Izogibajte se vožnji v vetru s prikolico, še posebej takšnimi s ponjavo ali prikolicami. Prav tako je vožnja v vetru nevarnejša za večja vozila, kombije, avtodome ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • GarBollo001 08:19 05.februar 2023.

    Sunki vetra v Šiški še razlikujejo od tistih na AC....

  • 4krogci 18:51 04.februar 2023.

    Kaj žabice bi rade Vipavce učile vozit v burji al kako? hahha pa sej niste resni! Niti enga od teh pravil se ni za drzat, ce zelis pridit varno na cilj! Hitrost po predpisih (kar ne pomeni da s evozmo ...prikaži večmo po AC 40, ko je omejitev 100!), prestava ali dve dol, da avto vleče posledicno manj zaletavanja v "zid" ko pride sunek,...

  • arabo001 16:50 04.februar 2023.

    Kdor vozi s hitrostjo, ki je višja od sunkov vetra, slednjih ne čuti.