Avto
333 ogledov

Delnice nemških proizvajalcev avtomobilov navzdol

Električni avto  proizvodnja tovarna izdelava Tesla Profimedia
BMW zaradi odpoklica 1,5 milijona vozil znižal celoletno napoved.

Nemški avtomobilski velikan BMW je zaradi težav z zavorami odpoklical približno 1,5 milijona vozil, zaradi česar je znižal tudi celoletno napoved poslovanja. Če so pred tem pri proizvajalcu avtomobilov na letni ravni za letos pričakovali povečanje števila dobav, po novem pričakujejo zmanjšanje.

BMW po novem za letošnje poslovno leto napoveduje med šest- in sedemodstotno operativno maržo, medtem ko so v družbi prej pričakovali, da se bo ta gibala med osmimi in desetimi odstotki.

Prilagoditev napovedi je posledica ustavitve dobave in tehničnih ukrepov, povezanih z integriranim zavornim sistemom, ki ga zagotavlja dobavitelj. "Ustavitev dobave vozil, ki še niso v rokah kupcev, bo imela negativen učinek na svetovno prodajo v drugi polovici leta," so pri nemškem proizvajalcu avtomobilov zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, tehnični ukrepi zadevajo več kot 1,5 milijona vozil in bodo v tretjem letošnjem četrtletju povzročili visoke dodatne stroške jamstva.

BMW 520d Touring | Avtor: Saša Despot BMW 520d Touring Saša Despot

Kot poročajo tuje agencije, so se po objavi sporočila delnice družbe pocenile za 7,1 odstotka, kar je največja dnevna pocenitev po marcu 2022.

Padcu delnic se niso izognili niti drugi nemški avtomobilski proizvajalci. Delnice Volkswagna so se denimo pocenile za 4,2 odstotka, delnice Mercedes-Benza pa za 3,7 odstotka, in sicer zaradi skrbi, da bi težave z dobavo delov lahko vplivale tudi na druga podjetja, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avtomobilska industrija se sicer sooča z vse večjim upočasnjevanjem povpraševanja, zlasti na Kitajskem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 14:32 11.september 2024.

    Sem že pred mnogimi leti rekel: če bi obstojala zlata ribica, bi mi bila prva želja, da mi spravi te jebene traktorje s ceste! In sedaj se mi želja uresničuje, pa še ribič nisem! Dol z Fukwagnom, dol!!!