Avto
7375 ogledov

Državo med epidemijo reševale peči na olje

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Saša Despot
A tudi norija za enim od energentov ni mogla preobrniti globokega minusa.

Finančna uprava nam je posredovala zbrane podatke o prodaji energentov v prometu in pobranih trošarnih s tega naslova. V zbranih podatkih je prvič zajeto tudi stanje aprila, ko je bilo življenje zaradi koronavirusa v Sloveniji najbolj prizadeto in skoraj zaustavljeno. Večina ljudi je bila na prisilnem počitku ali je službovala od doma, gospodarski transport je pokrival le najnujnejše storitve. 

Prihodki države v obliki trošarin so se kot eden največih stalnih virov proračuna močno priprli. Izjema so trošarine na kurilno olje, saj so kupci zaradi nizkih cen kljub koncu kurilne sezone množično naročali ta energent, tako da je bilo treba, če ste za naročilo klicali sredi aprila, na dostavo čakati tudi po skoraj en mesec. Podatki kažejo, da je količinsko prodaja kurilnega olja aprila poskočila skoraj za štirikrat v primerjavi lanskim aprilom.

Glavni upad pri količinah pa se je pričakovano zgodil pri plinskem olju za pogon, več kot prepolovila se je tudi prodaja motornega bencina.

Aprila za 40 odstotkov manj priliva

Podatki kažejo, da je bilo z naslova naftnih derivatov marca letos skupaj pobranih za okoli 20 milijonov evrov manj kot v istem obdobju lanskega leta. A vsaj prvih deset dni letošnjega marca, ko epidemija še ni bila razglašena, je promet tekel kolikor toliko normalno. 

Aprila pa je trošarinski priliv manjši za kar 34 milijonov evrov glede na primerjalno obdobje, saj je bilo skupaj pobranih le za dobrih 53 milijonov evrov trošarin. Padec je vsaj malo ublažil skoraj štirikrat višji prihodek iz naslova kurilnega olja kot v primerljivem obdobju lani.

Za maj bodo zaradi načina poračunavanja trošarin podatki znani konec tega meseca. Pričakovati je, da bodo majske trošarine zaradi postopnega odpiranja gospodarstva in javnega življenja že na precej višji ravni od aprilskih.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Naklonsky 11:48 05.junij 2020.

    V ospredju ni bilo reševanje, gre za racionalnejši način ogrevanja v prihodnjih jesensko-zimskih mesecih. Cene kurilnega olja so strmoglavile, zato so si ljudje napolnili večinoma prazne cisterne ob koncu kurilne sezone za vnaprej. Večina individualnih kurišč omogoča poleg ogrevanje s ...prikaži večs toplotnimi črpalkami, drvmi, peleti tudi s kurilnim oljem.