Avto
3967 ogledov

Evropa vrača udarec: V Parizu Kitajci ne bodo glavni

avtosalon Saša Despot
Ženevski avtomobilski salon je bil prava polomija za organizatorje, ki jim na razstavne prostore ni uspelo povabiti velike večine evropskih avtomobilskih znamk. Prevladovali so Kitajci. V Parizu, kamor se podajamo tudi na zurnal24.si, bo povsem drugače.

Avtomobilski salon v Ženevi je bil zadnji. Udeležba je bila porazna, glavne zvezde ob Renaultu in Dacii so bile kitajske znamke. Na avtomobilskem salonu v Parizu, ki bo sredi prihodnjega meseca, je udeležbo do zdaj potrdilo 11 priznanih avtomobilskih podjetij.

Twingo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pariški avtomobilski salon bo po udeležbi precej močnejši od prejšnjega iz leta 2022. Takrat so na razstavi sodelovale francoske znamke in kitajski BYD. Priznana avtomobilska podjetja so se oddaljila stran od starih formatom avtomobilskih salonov, to pa so znale izkoristiti kitajske znamke, kot so Nio, BYD, MG Motors. Lani v Münchnu dobesedno »privatizirali« razstavne prostore, kar je prestrašilo celotno evropsko avtomobilsko industrijo. Te napake očitno ne mislijo več ponoviti. Po zadnjih novicah iz Pariza bo na seznamu razstavljavcev presenetljivo veliko tradicionalnih blagovnih znamk. To je prav gotovo odziv na kitajsko ofenzivo na evropski avtomobilski trg.

Stella Li BYD | Avtor: BYD BYD

Sodelovanje so za zdaj potrdile znamke Alfa Romeo, Alpine, Audi, BMW, Citroën, Dacia, DS, Ford, Renault, Peugeot, Mini, Škoda in Volkswagen. Svoje najnovejše modele bodo predstavili pi Kii, prisoten bo tudi Cadillac. Zastopani bodo koncerni - Volkswagen, Stellantis, BMW Group in GM. Organizatorji upajo tudi na potrditev udeležbe Fiata, Lancie in Toyote. Seveda pa ne bodo manjkali kitajski proizvajalci. Blagovne znamke BYD, Forthing, GAC, Hongqi, Xpeng in še nekatere druge so potrdile udeležbo. Kljub rahlemu okrevanju pa je slava avtomobilskih salonov še daleč od zlatih let. Navsezadnje bodo manjkali Mercedes-Benz, Cupra, Seat, Hyundai, Jeep, Honda, Nissan, Mitsubishi, Volvo, Suzuki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • atamama 19:37 11.september 2024.

    Sejem bil je živ.... po sejmu pa zatišje. Ko pa se začnejo štrajki pa na tnalo Merkel in ostale.

  • Toma 11:27 11.september 2024.

    So rekli, da sejmov ne bo nikoli več!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:03 11.september 2024.

    Če hoče evropa konkurirati kitajski,potem se bo treba odpovedati enormnim zasluškom pri prodaji avtomobilov,le tako bodo rešili industrijo,in narod bo raje kupoval EU vozila.