Avto
10 ogledov

Evropejci decembra hiteli po nove avte

Prodajni salon Reuters
Lansko leto je bilo za evropski trg avtomobilov najslabše po letu 1995, čeprav je bil konec leta v znamenju dvomestne rasti.

Lani je bilo v Evropski uniji prodanih 11,8 milijona novih avtomobilov, kar se morda sliši veliko, a po podatkih evropskega združenja ACEA je to za 1,7 odstotka manj kot v letu 2012, trg pa se krči že šesto leto zapored. Po letu 1995 (takrat še EU-15) je to najslabši prodajni rezultat in hkrati najslabši po letu 2003, ko je ACEA začela statistiko prodaje na trgih EU-27.

Minuli december sicer vliva nekaj optimizma, saj je skupna prodaja poskočila za 13,3 odstotka, kar je drugi najboljši decembrski rezultat zadnjih let, a v absolutnih številkah z 906.000 prodanimi avto še vedno "mizeren".

Lani so vsi glavni evropski trgi doživeli upad prodaje. V Nemčiji se je tako trg novih avtov skrčil za 4,2 odstotka, v Franciji za 5,7 odstotka, v Italiji pa za 7,1 odstotka. Velika Britanija na drugi strani poka od optimizma z 10,8-odstotno rastjo, okrevanja pa se veseli tudi Španija, ki je bila lani pri plus 3,3 odstotka. Statistično in iz znanih razlogov je rastel tudi slovenski trg, a v celotnem številu novih avtov obsega manj kot odstotek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.