Avto
2130 ogledov

Fiat razkril veliko novost: To je grande panda!

Fiat grande panda
1/3
Fiat
Fiat je razkril svoj novi kompaktni SUV grande panda, ki v dolžino meri manj kot štiri metre, vseeno pa po zagotovilih proizvajalca ponuja dovolj prostora za pet oseb.

V letu, ko bo Fiat praznoval 125. let delovanja, so Italijani končno predstavili povsem nov model. Kompaktni SUV grande panda bo globalni model in bo najprej na voljo v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, in sicer v električni in hibridni različici. Italijani so ob predstavitvi zapisali, da je idealen za družine in sodobno urbano okolje.

Grande panda je postavljena na globalno in večenergijsko platformo STLA Smart, koncerna Stellantis, ki omogoča proizvodnjo različnih vozil za številne kupce po vsem svetu. Oblika je nastala v oblikovalskem studiu Centro Stile v Torinu in se od drugih vozil razreda B in sorodnikov iz koncerna Stellantis razlikuje po svoji kompaktnosti.

Fiat grande panda | Avtor: Fiat Fiat

Pri Fiatu so jo opisali kot prefinjeno kombinacijo strukturiranih linij ter mehkih in drznih površin, ki poudarjajo čvrste kolesne loke. Zaradi ikoničnega italijanskega dizajna, so prepričani snovalci, da bo prepoznavna je že na prvi pogled in dodali, da bo na voljo v živahnih barvah.

Kot panda iz osemdesetih let

Sprednji del vozila je oglate oblike. Pravokotne linije obdajajo progresivno kvadratno mrežo, ki vozilu daje najbolj prepoznaven pečar in po pojasnilih oblikovalcev ustvarja punktiranje pikslov od sredine sijajno črne zgornje rešetke do žarometov. Ti so sestavljeni iz majhnih kockic, ki predstavljajo okna tovarne Lingotto.

Fiat grande panda | Avtor: Fiat Fiat

Silhueta spominja na pando iz 80. let prejšnjega stoletja, tridimenzionalni napis Panda na spodnjem delu vrat pa je poklon originalni pandi 4x4. Oglato obliko karoserije in potniške kabine še bolj poudarjajo poševni strešni nosilci, ki se od vrha spuščajo proti zadku. 
Zadek zaznamujejo izraziti kolesni loki, naklon oken, postavitev zadnjega stekla, žarometov in letvic. Volumen je povečan zaradi vključitve sijajnega črnega okvirja s tridimenzionalnimi črkami panda – prav tako oblikovalski poklon prvotni pandi. Da bi ohranili idejo geometrije 80. let, v kombinaciji s futurističnim slogom, so 17-palčna lita platišča z diamantnim brusom poudarjena s stiliziranim X.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.