Avto
3046 ogledov

Fiat s 'salto mortale' rešil zagato z modelom 500e

Fiat 500e Anže Petkovšek Fiat 500e
Pri Fiatu bodo doslej samo električnemu modelu 500e dodali "nemogočo" opcijo - bencinski pogon.

Novi fiat 500e je na cestah že skoraj štiri leta. Italijani so ga predstavljali kot model, s katerim bodo značilno prikupnost mestnega avta popeljali v novo, le še električno dobo. Za bolj tradicionalne, bencinske kupce so nameravali v proizvodnji v času prehoda še za nekaj let ohraniti staro "petstotico", ki je prišla na ceste že davnega leta 2007. 

A dobe tranzicije kar noče biti konec, še več, Evropejci so se zaradi nedostopnosti cenejših električnih vozil zelo ohladili do te vrste pogona. Čeprav je 500e zelo sposoben in uporaben mestni električni malček, so bile prodajne številke doslej pod pričakovanji, avto pa se je zdel premalo izkoriščen. 

Automotive News Europe poroča, da so pri Fiatu potegnili radikalno potezo in bodo novega 500e zdaj ponujali tudi v bencinski različici. Dobavitelji, ki niso želeli biti imenovani, so izdali, da so s strani koncerna Stellantis prejeli naročilo za povečanje proizvodnje modela 500e v dveh pogonskih različicah. Zahtevana količina je kar 200.000 na leto, kar je več kot še enkrat toliko kot doslej. Natančneje 125.000 primerkov naj bi bilo bencinskih, ostali električni. 

To je še toliko večje presenečenje, ker naj bi bila platforma za novega 500e po dosedanjih zagotovilih Italijanov izključno baterijska. A očitno ni tako in omogoča tudi določeno stopnjo modularnosti, tako da bodo lahko nanjo vgradili bencinski pogon. Če bo načrt uspel, bo to vplivalo tudi na dvig tempa proizvodnje v tovarni Mirafiori v Torinu, kjer v zadnjih mesecih delajo le s polovično močjo.

Fiat 500 Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Stari in megauspešni 500 pa se vmes po skoraj 20 letih nepreklicno poslavlja z evropskih tal. Zaradi novih predpisov glede asistenčnih sistemov in kibernetske varnosti ga ne bodo več smeli prodajati v državah EU, bo pa ostal na trgih v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Proizvodnjo so iz Stellantisove tovarne na Poljskem preselili v Alžirijo. Model je bil že tudi umaknjen iz Fiatovega konfiguratorja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • samo.jst 09:23 29.maj 2024.

    To je "premijski" avtomobil v mestni obliki. Pa ne premijski zaradi uporabe materialov in posebnih storitev, ampak izključno zaradi cene! V nemčiji je na prodaj za 37000€! Kdo pri zdravi pameti bo kupil mestnega malčka (kateri bo v letu ali ...prikaži več manj cel pobunkan kot hruška sred neurja) za 37k€?!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:38 29.maj 2024.

    Ker ne gre elektrika,gre pa bencin,naroda ne boste je..l