Avto
144 ogledov

Goodyear v Kranju s pomembno naložbo za samooskrbo z elektriko

Gorenjske elektrarne
Podjetje Goodyear Slovenija od letošnjega poletja dalje del proizvodnih in pisarniških prostorov oskrbuje z električno energijo iz sončne elektrarne. Priprave za ta kompleksni projekt, v katerem so Gorenjske elektrarne namestile 3.676 m2 solarnih panelov, so se začele že v začetku leta 2023. Iz podjetja Goodyear Slovenija so sporočili, da lahko z novo investicijo proizvede za okoli 788 MWh obnovljive elektrike letno.

V kranjskem podjetju Goodyear Slovenija pravijo z investicijo sledijo zavezi globalnega podjetja Goodyear Tire & Rubber Company za zmanjšanje emisij CO2 in doseganje cilja uporabe 100% obnovljive elektrike v vseh svojih proizvodnih obratih do leta 2030. Pri izgradnji sončne elektrarne so sodelovali s podjetjem Gorenjske elektrarne, proizvajalcem zelene električne energije, ki je del Skupine Elektro Gorenjska.

1.835 solarnih panelov in 944 optimizatorjev

V Goodyearu so 100 % obnovljivo hidroenergijo začeli uporabljati septembra 2021 in s tem v povprečju zmanjšali emisije CO2 za okvirno 40.000 ton letno, po novem pa bodo poleg hidroenergije uporabljali tudi elektriko, pridobljeno iz sončne elektrarne na svoji lokaciji. Podjetje Gorenjske elektrarne je na streho prostorov v Kranju namestilo 1.835 solarnih panelov z 944 optimizatorji, ki zagotavljajo, da vsak panel energijo proizvaja z največjim potencialom. Poleg tega optimizatorji omogočajo vpogled v delovanje vsakega posameznega panela in s tem zagotavljajo varnost, saj se vsak solarni panel v primeru poškodbe samodejno izklopi, pojasnjujejo v podjetju.

 | Avtor: Gorenjske elektrarne Gorenjske elektrarne

"Dogovor o pogodbenem zagotavljanju elektrike, ki smo ga sklenili z Gorenjskimi elektrarnami, bo zmanjšal našo odvisnost od trga električne energije in prispeval k zmanjšanju emisij C02. Celotna investicija je zagotovljena s strani Gorenjskih elektrarn, finančne prednosti projekta pa se bodo razdelile med obe podjetji," je dejal Matjaž Mali, direktor proizvodnje v podjetju Goodyear Slovenija. 

Aleks Jan, direktor Gorenjskih elektrarn, je dodal: "Dogovor o pogodbenem zagotavljanju energije našim strankam omogoča hitro in enostavno uvedbo energetske rešitve za pridobivanje obnovljive elektrike, kar je popolnoma v skladu s trajnostnimi cilji večine industrijskih podjetij. Ponosni smo, da smo z našim kranjskim sosedom Goodyear Slovenija uspešno izvedli ta projekt."

Solarni paneli so nameščeni na dveh novih stavbah 

Solarni paneli so nameščeni na strehe dveh novih stavb, ki sta bili leta 2023 dokončani pod okriljem investicijskega razširitvenega projekta v vrednosti 94 milijonov evrov. Razširitev je zmogljivost obrata pri proizvodnji vrhunskih pnevmatik povečala za približno 25 odstotkov ter ustvarila okoli 160 novih delovnih mest. Moč sončne elektrarne znaša 775 kWp, letna ocenjena proizvodnja obnovljive elektrike bo 788 MWh, kar bo v celoti porabljeno v Goodyearu. Projekt takšne razsežnosti lahko zmanjša emisije CO2 za približno 386 ton letno.

 | Avtor: Gorenjske elektrarne Gorenjske elektrarne

"Projekt Goodyeara in Gorenjskih elektrarn je res dobra novica in nov pomemben korak na poti Kranja pri zasledovanju okoljskih ciljev. Vzpostavljanje sončnih elektrarn in sistemov za shranjevanje energije je eden od glavnih ukrepov, ki smo jih določili v akcijskem načrtu naše podnebne pogodbe. Prepričan sem, da bo ta sončna elektrarna služila kot navdih tudi za druge deležnike na Gorenjskem, torej, da bodo tudi ti v svoje prihodnje delovanje čim bolj pogosto vnašali take trajnostne prakse," pa je povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.