Avto
23 ogledov

Imate raje vročino ali smrad?

Klimatska naprava Miha Pečoler
Prvi vroči dnevi so čas, ko iz marsikatere reže v avtomobilu pihne smrdljiv zrak, saj so lastniki med hladnejšim delom leta pozabili na klimatsko napravo. Še je čas za ukrepanje. Znate klimatsko napravo pravilno uporabljati?

Idealno bi moral vsak voznik tudi pozimi vsaj nekajkrat na mesec prižgati klimatsko napravo v vozilu. Poleg izsuševanja zraka to pripomore tudi k mazanju vitalnih delov, s tem pa preprečuje njihovo propadanje in posledično izgubo hladilnega sredstva. Na ta način je mogoče preprečiti tudi razvoj bakterij v prezračevalnih kanalih, ki ob prižigu naprave po daljšem obdobju potnike presenetijo z umazanim zrakom, lahko pa povzročijo tudi alergijske reakcije.

Ko se pokvari, je precej dražje

Redno vzdrževanje klimatske naprave skupaj s polnjenjem stane nekje med 25 do 75 evrov. Slaba skrb lahko povzroči okvaro kompresorja, cena popravila pa v tem primeru zraste tudi za nekajkrat.

V nekaterih avtomobilih je plina dovolj tudi za nekaj let, pri drugih pa ga je treba vsako leto polniti. Manjša količina plina zahteva večje naprezanje kompresorja, kar vpliva tudi na večjo porabo goriva in možnost okvare kompresorja. V servisnih delavnicah vam poleg kontrole naprave in polnjenja opravijo še protibakterijsko čiščenje.

Ne stopite v hladilnik!

Največja napaka voznikov, ko sedejo v razgret avtomobil, je, da klimo nastavijo na najnižjo temperaturo, stopnjo ventiliranja pa na najvišjo. To za zdravje ni priporočljivo. Temperaturo je treba zmanjševati postopoma, na začetku je priporočljivo, da se temperatura postavi za pet stopinj Celzija manj, kot je zunanja temperatura.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.