Avto > Iz druge roke
1242 ogledov

Ali veste, kaj označuje mali ključek?

avto ključ MatijaJanežič
Ste v avtomobilu opazili sličico ključa, ki je običajno vgravirana v zaščitno plastiko volanskega droga? Ali veste, čemu služi?

Vgravirano sličico ključa običajno najdete na zaščitni plastiki volanskega droga, kjer bi v starejših avtomobilih pričakovali ključavnico. Velika verjetnost je, da jo ima tudi vaš avtomobil, vendar to ni obvezno, saj enako vlogo pogosto opravlja tudi okolica gumba za zagon avtomobila.

avto ključ | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pred leti so klasični ključi za zagon motorja, ki smo jih morali fizično vtakniti v ključavnico, prepustili svoje mesto bolj sofisticiranim elektronskim ključem in karticam, ki omogočajo zagon in vstop v avtomobil brez ključa. Ključ lahko zato ostane v torbici ali žepu voznika. Vlogo takšnih ključev pa vse bolj prevzemajo tudi pametni telefoni.

Vendar pa se še tako popolna naprava lahko prej ali slej pokvari ali pa se v elektronskem ključu enostavno iztroši baterija. V tem primeru seveda daljinski ključ izgubi funkcionalnost in potrebna je drugačna rešitev težave.

Tudi najbolj pametni ključi imajo zato v notranjosti skrit klasični mehanski ključ, do katerega dostopamo brez težav in lahko z njim vstopimo v avtomobil. Velja pa nasvet, da si še pred potrebo po takšni rešitvi v navodilih za uporabo avtomobila preberete, kako dostopate do mehanske ključavnice na vratih. Tudi ta je najpogosteje skrita za zaščitno plastiko kljuke. Ko bo avtomobil enkrat zaklenjen, bo prepozno, saj bodo navodila za uporabo najverjetneje tudi v zaklenjeni kabini.

Ko enkrat pridete v avtomobil, pride do izraza sličica ključa. Ko ji namreč približate ključ brez elektronske povezave, se aktivira pasivni sistem za identifikacijo ključa in avtomobil lahko potem normalno zaženete s pritiskom na gumb. Če avtomobil nima posebne sličice ključa, je verjetno mesto, h kateremu približate ključ, gumb za zagon in ustavitev motorja. A ko ste enkrat v avtomobilu, imate pri roki tudi navodila za uporabo avtomobila, kjer piše, kaj morate v tem primeru storiti.

dezurni@styria-media.si

avto ključ | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.