Avto > Iz druge roke
92661 ogledov

Kaj pomeni simbol ribe na avtomobilih?

Nalepka v obliki simbola ribe na avtomobilu Youtube
Ste že kdaj na avtomobilu opazili nalepko ribe in se vprašali, kaj kaj to pomeni? Dva preprosta loka, ki prikazujeta ribo, imata pravzaprav globok in zgodovinski pomen.

Na prvi pogled se morda zdi le preprosta riba, a njen izvor sega 2000. let nazaj. V 70. letih prejšnjega stoletja je simbol doživel preporod in postal znan simbol privržencev krščanstva. Kristjani z nalepko pokažejo svojo versko pripadnost – tiho sporočilo drugim kristjanom na ulici.

Izvor simbola ribe najdemo v zgodnjem krščanskem obdobju, ko so vladajoči Rimljani prepovedali krščanstvo. Rimljani so bili politeisti in niso razumeli monoteistične narave krščanstva. Kristjani so morali ohraniti svojo vero v tajnosti, zato je riba postala skrivni identifikacijski simbol. Rečeno je, da je ena oseba narisala prvi lok ribe v pesek, druga pa drugega, da bi dokončala simbol in s tem na skrivaj razkrila svojo krščansko identiteto. Vendar je pomembno opozoriti, da za to tezo manjkajo konkretni zgodovinski dokazi.
Ostaja vprašanje: zakaj je bila za simbol izbrana riba? O tem obstaja več teorij, najbolj priljubljena pa se nanaša na grško besedo za ribo IXΘΥΣ (ICHTHYS), ki služi kot akronim. Vsaka črka predstavlja drugo besedo:

I: Iēsoûs (Jezus) X (gr. Chi): Christós (Kristus) Θ (gr. Thita): Theoû (Bog) Y: Hyiós (sin) Σ (gr. Sigma): Sōtér (Odrešenik)
ICHTHYS je združen z " Jezus Kristus, Božji Sin, Odrešenik ". 

Postavitev simbola ribe na avtomobil je danes gesta, ki voznike povezuje s starodavno tradicijo, ki spominja na versko pripadnost in duhovne vrednote. Tako kot nekateri vozniki na armaturno ploščo obesijo križ ali postavijo lik svetnika, nalepka z ribo na avtomobilu mimoidočim sporoča, da je oseba za volanom ponosen vernik ali vernica.

dezurni@styria-media.si