Avto > Iz druge roke
9307 ogledov

Nova pravila EU že vplivajo na trg rabljenih vozil

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si Doberavto
Nova pravila, ki veljajo za nove avtomobile v EU, so junija povzročila skokovit porast novih registracij. To ima neposredni vpliv na trg rabljenih avtomobilov, kaže tržno poročilo enega največjih ponudnikov rabljenih vozil v Evropi Autoscout24.

Od 7. julija EU v vseh na novo registriranih vozilih zahteva številne obvezne asistenčne sisteme. Hkrati je začela veljati nova direktiva o kibernetski varnosti UNECE155. Številni proizvajalci in trgovci so zato pred iztekom roka registrirali vozila, ki niso ustrezala novim predpisom. To se je dogajalo v velikem obsegu.

Junijskih registracij je bilo na nemškem trgu za 18 odstotkov več kot prejšnji mesec, registracij rabljenih avtomobilov pa le za odstotek. To ima neposredne posledice na trg rabljenih avtomobilov, razkriva najnovejše tržno poročilo platforme za rabljena vozila Autoscout24.

Peter Kavčič iz Doberavto.si pravi, da letos do bistvenih sprememb, kaj iščejo Slovenci med rabljenimi avtomobili, ni. V nižjem cenovnem segmentu so še vedno najbolj zanimivi majhni mestni avtomobili, kot so renault clio, citroën C3, volkswagen polo in peugeot 208. Še vedno je močno zanimanje za majhne mestne križance, ki tudi dobro ohranjajo ceno. Kavčič pravi, da je značilno za vse omenjene rabljene avtomobile to, da jih poganjajo bencinski motorji in da je odstotek ročnih menjalnikov še vedno velik. Ko pa se pogovarjamo o rabljenih avtomobilih v razredu, kjer kraljuje škoda octavia in volkswagen passat, in višje, pa je trend jasen. Avtomobili s samodejnim menjalnikom se bistveno bolje in hitreje prodajo kot z ročnim menjalnikom," pravi Kavčič. Prav tako pa kupci še vedno iščejo dizelske avtomobile, vendar s sodobnimi dizelskimi motorji in po možnosti s samodejnim menjalnikom.

Autoscout24 že od maja beleži nenaden porast zalog rabljenih vozil v trgovinah, v nasprotju s trendom občutnega upada ponudbe od začetka leta. Junija se je na primer ponudba povečala za odstotek. Ob tem so se cene rabljenih avtomobilov prvič po vrhuncu v marcu 2023 na mesečni ravni nekoliko zvišale - za 0,2 odstotka na trenutnih povprečnih 26.657 evrov.
"Kratkoročno zaustavitev padanja cen"

Rabljen avto, rabljeni avti, nakup | Avtor: Profimedia Profimedia

Stefan Schneck, vodja prodaje pri Autoscout24, je ob predstavitvi poročila govoril o "kratkoročni zaustavitvi padanja cen", kar je najverjetneje posledica dejstva, da trgovci zdaj vozila, registrirana malo pred rokom, postavljajo nad rabljena vozila. Na eni strani se s tem poveča ponudba in - ker so to zelo mlada in zato po navadi dražja vozila - tudi raven cen. O pravem obratu trenda bomo lahko govorili šele avgusta, menijo pri Autoscaut24.

Domneva je, da bo obrat trenda le kratkotrajen, saj ga je sprožila poplava dnevnih registracij. Autoscout24 ocenjuje, da je bilo samo v Nemčiji na tak način registriranih okoli 836.000 vozil.

Na povpraševanje strank to za zdaj nima vpliva. Indeks povpraševanja po rabljenih avtomobilih Autoscout24 se je junija glede na prejšnji mesec zvišal za en odstotek na 85 točk, a je primerjava prvih dveh četrtletij leta 2024 pokazala sedemodstotno znižanje od aprila do junija.

Rabljeni električni avtomobili se še naprej počasi prodajajo

Še posebej nizko je povpraševanje po rabljenih električnih avtomobilih. V primerjavi z drugim četrtletjem 2022 se je povpraševanje po električnih avtomobilih povečalo le za faktor 1,1. Vendar se je ponudba v istem obdobju povečala za faktor 4,9. Rabljeni električni avtomobili zdaj predstavljajo šest odstotkov ponudbe na Autoscout24. Razlog za šibko povpraševanje so visoke cene. Električni avtomobili so trenutno s 30.077 evri v povprečju za 13 odstotkov dražji od vozil z motorjev z notranjim zgorevanjem (26.657 evrov).
Po podatkih Autoscouta povprečna cena električnega avtomobila presega povprečni proračun kupca za 7700 evrov. "Z vidika kupcev so rabljena električna vozila še vedno predraga," pravi Schneck.

DoberAvto | Avtor: AMZS AMZS

Zaradi padca vrednosti električnih vozil se je cenovna vrzel do neke mere zapolnila – v primerjavi z drugim četrtletjem 2023 so se vozila pocenila za okoli 17 odstotkov. "Kaj je poštena cena za rabljeno električno vozilo, se morajo še vedno pogajati kupci in prodajalci," pravi Schneck.

Govorili smo tudi s Petrom Kavčičem, urednikom spletnega portala za transparentno prodajo in nakup rabljenih avtomobilov DoberAvto.si, ki deluje v okviru AMZS, kjer avtomobile z značko PREVERJENO tudi pregledajo. Kavčič pravi, da so cene rabljenih avtomobilov že več kot pol leta stabilne, so pa veliko odvisne tudi od cenovnega razreda. "Cene rabljenih električnih avtomobilov so padle, saj je povpraševanja malo. Smo pa zasledili, da so nekaterim novim električnim avtomobilom cene močno padle. Lahko pričakujemo tudi verižno reakcijo z nekajmesečnim zamikom na slovenskem trgu. Je pa veliko odvisno od dejanske zaloge posameznih uvoznikov ali trgovcev. Ko se pogovarjamo o cenejših avtomobilih, med 10.000 ali 15.000 evri, ni bistvenih sprememb, ti avtomobili se še vedno dobro prodajajo tudi kot rabljeni."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 13:48 20.julij 2024.

    Rabljen električni avto nina vrednosti če ni garancije na iztrošeno baterijo. Raje kupim 30 let starega golfa tdi.

  • Harrison 09:07 20.julij 2024.

    Kam bodo s starimi škatlami, katere so velikokrat bolj zanesljive, kot kakšen novejši model.