Avto > Iz druge roke
2461 ogledov

Rezervni avtomobilski deli: ogrožena so lahko celo življenja

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli Mercedes-Benz
Ponarejeni izdelki se pojavljajo v številnih panogah. Še posebej nevarna je njihova uporaba v avtomobilih, saj ogrožajo varnost potrošnikov. Teh na trgu poprodaje ne manjka.

Pri Mercedes-Benzu so razkrili, da so oblasti leta 2023 v 740 racijah po vsem svetu zasegle več kot 1,6 milijona ponarejenih rezervnih delov. To je skoraj 20 odstotkov več kot leta 2022. Proizvajalec luksuznih avtomobilov preganja ponaredke s svojo preiskovalno skupino in nato varnostno pomembne rezultate posreduje oblastem.

Iz Mercedesa sporočajo, da sistematično ukrepajo proti ponarejanju blagovnih znamk in izdelkov; zlasti proti varnostnim ponaredkom, ki so lahko nevarni za udeležence v prometu. Leta 2023 so med drugim zasegli zračne filtre, ki niso izdelani iz ognjevzdržnega materiala in lahko po namestitvi povzročijo hude nesreče. Zasegli so tudi ponarejene dele zavor, koles ter dele karoserije in krmila.

Proizvajalec avtomobilov je na primer pokazal, kako nevarne so lahko lažne zavorne ploščice; Na praktičnem primeru je bila zavorna pot pri avtomobilu, ki je imel ponarejene zavorne ploščice veliko daljša. Tudi pri ponarejenih platiščih so na testih izjemnih situacij dokazali zlome.

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Ponarejevalci lahko v zavorne obloge primešajo celo zelo strupene snovi, kakršna sta svinec ali arzenik. Obstajajo tudi vetrobranska stekla, ki so izdelana iz navadnega stekla, ki se med trkom seveda razbijejo v nevarne kose, prav tako pa tudi zračni filtri, ki niso izdelani iz ognjevzdržnega materiala. Seznam ponarejenih delov pa je še veliko daljši.

Mercedes-Benz zato svetuje, da bodite pozorni na tipične alarmne signale za ponarejene izdelke, kot so občutno nižja cena ali nepravilnosti v kakovosti izdelka oziroma prodaja prek dvomljivih (spletnih) virov. Pogosto je ponaredke komaj mogoče ločiti od izvirnika.

Mercedes ponaredki ponarejeni nadomestni deli | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Na trgu je tudi vse več ponarejenih delov za motocikle. Nekdo, ki na robniku poškoduje platišče, si mogoče prizadeva, da bi našel cenejše nadomestno, vendar je to lahko ponarejeno. To pa je zelo nevarno. Če pri veliki hitrosti pride do nenadnega zloma platišča motocikla, za voznika običajno ni več rešitve.

Vsi zaseženi deli so bili seveda uničeni.

Ponarejeni nadomestni karoserijski deli vplivajo na: večjo porabo goriva in emisije; zaradi vgradnje ponaredka je lahko ob trku ogrožena varnost potnikov v vozilu ali pešcev in kolesarjev; udobje v vozilu, saj se v vozilo prebije več hrupa; serviser ima lahko s ponarejenim delom veliko dela s prilagajanjem. To vpliva tudi na estetski videz vozila; življenjska doba ponarejenega karoserijskega dela je veliko krajša, saj so nagnjeni k rjavenju (koroziji).

Pri Mercedesu na primer preverjajo ponudbe na spletnih straneh, ali izsledijo tovarne ponarejevalcev. Ekipa posreduje rezultate organom, ki izvajajo racije.

Članica uprave Mercedes-Benz za integriteto, upravljanje in trajnost, Renata Jungo Brüngger, je za spletni portal Automobilwoche dejala: "Industrija ponarejanja ustvarja ogromne marže in ima strukture organiziranega kriminala." Ogroža varnost v cestnem prometu, ne skrbi za okolje in se ne zavzema za poštene plače ali varnost pri delu. 

Avtodeli | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Kako prepoznati ponarejeni avtomobilski del?

Tudi na slovenskem trgu se pojavljajo ponarejeni avtomobilski karoserijski deli. Pred časom smo obiskali Renaultov Tehnični center v Novem mestu, kjer so nam razložili, da so njihova vozila v Sloveniji zaščitena z unikatnim videzom. Ne le 3D emblem, tudi odbijač, maska motorja, blatnik, sprednji žarometi ali stranski ogledali so zaščiteni. Razložili so nam, da je razlika med originalom ali ponaredki, ki k nam večinoma prihajajo iz azijskih držav, velika. Na prvi pogled razlika med originalom ali ponaredkom pogosto navadnemu človeku ni vidna, v praksi pa ima lahko mehanik, ki ponarejen del vgrajuje na vozilo, veliko težav s prilagoditvami. Ponaredek lahko vpliva na geometrijsko neskladnost, to pa vpliva na čas popravila in tudi ceno.

Povedali so nam, da imata neoriginalni pokrov motorja ali odbijač povsem drugačne tehnične karakteristike kot originalni del. Originalni deli imajo z notranje strani posebna absorpcijska območja, ki v primeru trka s pešcem ali kolesarjem ublažijo udarec. Pri originalnih delih se uporablja material, ki ni lomljiv, oziroma plastika, ki ni agresivna, temu primerno je tudi poškodba ob trku blažja.

Avtodeli | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Preverite, ali ima karoserijski del oznako proizvajalca

Vsak avtomobilski del, naj bo to blatnik, odbijač, pokrov motorja, ima vgraviran 3D logotip proizvajalca vozil in kodo. Tega si ponarejevalci ne upajo dodajati. To je tako, kot bi ponarejal denar, pravijo proizvajalci vozil, saj gre za zaščito intelektualne lastnine proizvajalca vozil. Naj vas ne zavede, da je na škatli, v kateri je bil rezervni del, logotip proizvajalca vozil. To še ne pomeni, da ne gre za ponaredek. Vsak karoserijski avtomobilski del je zaščiten z industrijskim dizajnom in žigom. Vsak del ima vtisnjen 3D logo podjetja, kar pomeni, da je zaščiten z znamko in dizajnom, naj bo to odbijač, maska, prednji del vozila. To se ne sme prodajati.

V povezavi s ponaredki na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) zaznavajo letna nihanja v pošiljak ponarejenih izdelkov iz kategorije vozila (vključno z dodatki in deli). Kot so nam zatrdili med lanskim poizveodvanjem je bilo v preteklosti največ zadržanih izdelkov izpuhov ali delov izpuhov za motorna vozila. V skoraj vseh primerih je šlo za manjše pošiljke, ki so iz tretjih držav prispele s pošto ali hitro pošto.

Pazljivo pri nakupu rabljenega avtomobila

Pri prodajalcu preverjenih rabljenih vozil Doberavto pravijo, da so na rabljenih vozilih, ki gredo v prodajo v Sloveniji ponaredki prisotni. Veliko vozil, predvsem starejših od pet ali sedem let, je opremljenih z neoriginalnimi platišči. Zato priporočajo, da se pred nakupom poglobite v to, kako prepoznati ponaredke. Le tako lahko pravočasno spoznate razliko, kar se ne nazadnje odraža tudi v ceni. 

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Dodajajo, da je trg preplavljen z boljšimi ali slabšimi ponaredki. Cenejša platišča so narejena po drugačnih postopkih in iz materialov dvomljive kakovosti. Takšne zlitine so manj odporne na zunanje vplive, na sol, mehanske poškodbe. Prav tako je tudi sama konstrukcijska trdnost primerno slabša. "Vsakič, ko zapeljemo na robnik ali preko udarne jame, to lahko povzroči hujše poškodbe," pojasnjujejo pri Doberavto. Poškodbe so lahko s časom samo večje. Vsi neželeni tresljaji ne vplivajo dobro na podvozje. To se pozna na okvarah ležajev, vzmetenja, na vpetju koles. Hkrati vse to vpliva na udobje vožnje.

Kaj svetujejo nekomu, ki kupuje avto z neoriginalnimi platišči? "Predvsem je treba najprej prodajalca vprašati, ali so platišča originalna ali neoriginalna in skušati vsaj vizualno pregledati v kakšnem stanju so platišča. Ali je morda lak odrsan, so kje znaki popravil? Če ocenjujemo, da avto nima originalnih platišč, je priporočljivo pred nakupom preveriti, kakšna platišča so bila nameščena na avtomobilu, ko je zapeljal iz salona. V vsakem primeru morajo biti neoriginalna platišča vpisana v homologacijski kartonček, v nasprotnem avto uradno nima dovoljenja za uporabo v prometu," še pojasnjujejo pri Doberavto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • 4krogci 08:45 19.avgust 2024.

    Cel M-B je ponarejen! 80% delov je od renaulta, sam zaracunajo visjo ceno!

  • Avatar Leon
    Leon 08:36 19.avgust 2024.

    Kdo lahko jamči ,da so vgrajeni deli na pooblaščenih servisih originalni ? Kdo je preverjal zavorne obloge , motorno olje in ostale vgrajene dele ?

  • sam1 08:13 19.avgust 2024.

    Če,lahko,mogoče itd itd....če bi servisi imeli normalne cene delov in ne 1000% marže,bi verjetno vsi kupovali na pooblaščenih servisih "original" dele. Se pa velikokrat izkaže,da je konkurenca precej boljša od originala ,pa še precej denarja prihranimo pri nakupu......