Avto
126390 ogledov

Kaj pomeni ta novi znak?

Prometni znak Dgt.es
Pozor na ta znak, če greste v tujino.

V Španiji so lani posodobili bazo svojih prometnih znakov. Precej znakov, ki so bili le redko v uporabi, so odstranili iz baze, zaradi sprememb pri razvoju prometnih tokov in vozil pa dodali tudi kakšnega novega. Med drugim je povsem nova oznaka P-35, ki utegne marsikaterega tujca na njihovih cestah zmesti, saj je drugje za zdaj verjetno ne bo srečal.

Gre za prometni znak za nevarnost trikotne oblike z rdečim robom, v sredini pa sta narisana avtomobila, katerih puščici se med seboj prepletata. 

Kot pojasnjuje španski Generalni direktorat za promet, gre za opozorilo na tako imenovani pleteni pas. Znak označuje območja, kjer se poti vozil sekajo. Običajno se nahaja na razcepih, kjer prihaja do kombinacije zaviralnega in pospeševalnega pasu v nekoliko daljši razdalji, posledično pa gre za odseke, kjer obstaja večja nevarnost za nastanek nesreč. Če bi takšen znak postavljali v Sloveniji, bi bila verjetno ena od primernih točk zanj križanje severne obvoznice in gorenjske avtoceste v Kosezah v smeri proti Kozarjem, kjer prihaja do stekanja dveh močnih tokov, takoj nato pa sledi še izvoz Brdo.

promet avtocesta vožnja dež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

DGT navaja, da mora voznik pri takšnem znaku dobro opazovati in dati prednost vozilom, ki vozijo v glavnem toku. Menjava voznega pasu mora biti postopna, ves čas je treba upoštevati varnostno razdaljo z drugimi vozili.

Drugi vozniki pa morajo olajšati manevriranje vozila, prilagoditi hitrost ali zamenjati vozni pas na zunanjega, kadar je to varno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 12:30 01.julij 2024.

    Pletilstvo na AC!

  • Avatar Leon
    Leon 12:44 30.junij 2024.

    Pri nas za varnost v prometu nameščajo kartonaste silhuete policajev .