Avto
2156 ogledov

Kje se za parkiranje plača največ in kje najmanj

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina MatijaJanežič
Družba EasyPark Group, ki upravlja priljubljeno aplikacijo za plačevanje parkirnine, je preverila, kje se za uro parkiranja plačuje največ in kje najmanj. Slovenija je v cenejši polovici.

Poletna potovanja po Evropi prinesejo tudi neprijetne dodatke, kakršne so recimo parkirnine, ki segajo od najcenejših na Slovaškem, do najdražjih na Nizozemskem. EasyPark je izračunal, da povprečna parkirnina za uro parkiranja v evropskih državah znaša približno 2,1 evra, kar je za 0,1 evra več kot lani.

V preiskavi so upoštevali povprečno ceno za uro parkiranja v petnajstih evropskih državah. S povprečno parkirnino 1,1 evra je najcenejše parkiranje na Slovaškem, z 1,2 evra ji sledi Portugalska, z 1,5 evra pa si tretje mesto delita Italija in Španija. Slovenija je s povprečno urno postavko 1,7 evra nekje na spodnji tretjini, a zanimivo je, da je naša soseda Avstrija za desetinko evra cenejša. V cenovnem vrhu pa sta Norveška z urno postavko 4 evre in Nizozemska, kjer ura parkiranja povprečno stane 4,1 evra.

EasyPark Group je izvedla tudi raziskavo o izkušnjah obiskovalcev nogometnega prvenstva v Nemčiji. Izidi so pokazali, da je bilo za večino voznikov iskanje parkirnega prostora v bližini stadionov najbolj stresna izkušnja na vsem prvenstvu. Kljub temu se je v Nemčijo z avtomobili pripeljalo kar 37 odstotkov vseh gledalcev tekem, le 24 odstotkov jih je priletelo z letalom, 20 odstotkov pa jih je pripotovalo z vlakom. Dva odstotka pa sta na tekmo priplula z ladjo.

Podjetje je primerjalo tudi cene bencina v državah, ki so jih vključili v preiskavo. Izkazalo se je, da je bencin najdražji na Norveškem in Danskem, s ceno okrog 1,5 evra na liter pa je najcenejši v Sloveniji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • dejan12 13:12 14.julij 2024.

    Po moje moraš biti oseba s posebnimi potrebami,da misliš kako si bo nekdo pomagal z povprečno uro parkiranja v neki držAvi