Avto
72 ogledov

Koliko za bencin porabijo naši sosedje?

Stara bencinska črpalka Shutterstock
Spletni kalkulator za stroške avtomobilskega goriva omogoča hiter pregled, kakšne so razlike v cenah polnega tanka goriva med Slovenijo ter drugimi evropskimi in svetovnimi državami.

Slovenci skozi rezervoarje avtomobilov stočimo veliko denarja. Pri vsakem litru dragocene tekočine pa kar polovico cene odpade na davke in trošarine. Spletni kalkulator, ki so ga na podlagi podatkov o cenah goriv članic EU, ZDA in nekaterih drugih držav objavili pri BBC, kaže hiter vpogled v to, koliko vas v povprečju stane poln tank vašega avtomobila in koliko bi stal brez davkov.

Čeprav v Sloveniji tarnamo nad visokimi cenami goriva, imamo znotraj EU še vedno nekoliko podpovprečne cene, primerjava pa seveda ne upošteva razlik v kupni moči. Najbolj glava ob obisku bencinske črpalke zaboli v Italiji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in na Švedskem, kjer v primerjavi s Slovenijo v povprečju zapravijo deset evrov več. V izračun niso vključene cene v Turčiji, ki bi bila absolutni zmagovalec na lestvici, saj tam za liter bencina odštejejo kar 2,03 evra.

Kalkulator ne upošteva niti Hrvaške, ki še ni članica EU. Tam je cena za liter neosvinčenega bencina in dizla nekoliko pod slovensko. Tudi v Avstriji je gorivo cenejše, na Madžarskem pa je cenejši dizel.

Pravi raj za požrešne avtomobile pa je na drugi strani lestvice v Venezueli. Tam liter bencina stane nepredstavljivih 13 centov. Ko je z naftnimi viri bogata država leta 1989 nazadnje želela dvigniti ceno goriv, so izbruhnile krvave demonstracije.

Komentarjev 1