Avto > Kombinirana
787 ogledov

Nov obraz in izboljšave za Oplove velikane

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano
1/12
Žurnal24
Opel tudi 125 let po predstavitvi znamke del svoje tradicije gradi na programu lahkih gospodarskih vozil. Combo, vivaro in movano so doživeli obsežno prenovo, oblikovno in tehnološko.

Opel ima ob prenovljeni paleti modelov in zaradi široke prodajno-servisne mreže načrte po nadaljnji rasti prodaje, ki jo zaznava zadnja tri leta v LGV segmentu.

Zda je uradno predstavil svoje delavce comba, vivara in movana v preobleki nove generacije. Vsi trije modeli so na voljo kot dostavniki in tudi potovalne različice, možne so različne predelave. Vsak od LGV-jev se ponaša z novo zunanjo obliko in preoblikovano potovalno kabino. Opel na manjših dveh modelih ponuja tudi električne izvedenke, samozavestno pa trdijo, da omogočajo najboljši električni doseg v svojem razredu.

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Dizajn vozil je že nekaj časa zelo pomemben tudi na področju lahkih gospodarskih vozil, proizvajalci pa se zelo trudijo poenotiti videz palete osebnih in lahkih gospodarskih vozil. In prav to so pri prenovi naredili pri Oplu, z namenom, da bodo njihovi dostavniki in potovalni kombiji še bolj prepoznavni. Vozila nove generacije gospodarskih modelov nemškega avtomobilskega proizvajalca so dobili značilno masko, poimenovano vizor, ki smo jo že spoznali pri novih Oplovih osebnih vozilih. Maska združuje logotip znamke in osvetlitev v eno učinkovito vizualno enoto, ki optično zniža vozila in daje občutek večje širine.

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Matrični žarometi tudi v LGV razred

Najmanjši izmed trojice - combo - v svoj razred prvič prinaša prilagodljive matrične žaromete, ki preprečujejo moteče bleščanje ponoči. Gre za napredne Intelli-Lux LED žaromete znane iz modelov mokka in corsa, ki imajo 14 individualno krmiljenih LED elementov. Slednji skrbijo za optimalno vidljivost v temi in slabših vremenskih pogojih in delujejo povsem samodejno.

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Poleg zunanjega oblikovanja je bila nadalje razvita tudi notranjost comba, vivara in movana. Med glavnimi elementi osveženih kokpitov so novi infotainment sistemi, združljivi z Apple CarPlay in Android Auto z barvnima zaslonoma na dotik do velikosti 10 palcev - osrednji zaslon in digitalni merilniki.

Razširjen nabor sistemov za varnost in udobje

Nova Oplova paleta lahkih gospodarskih vozil vključuje pester nabor naprednih sistemov za pomoč vozniku, ki skrbijo za udobje in varnost. Posebnost comba in srednje velikega dostavnika vivara je med drugim dinamični prostorski vid. Sistem sestavljata dve kameri: ena je nameščena nad zadnjimi vrati, druga pa pod zunanjim ogledalom na sovoznikovi strani. Obe sliki – območje za vozilom med vožnjo in (ko je aktivirana s smernikom) stranski mrtvi kot – sta prikazani v novem digitalnem vzvratnem ogledalu visoke ločljivosti. V primerjavi z običajnimi ogledali sistem zagotavlja boljšo vidljivost, kar vozniku omogoča varnejše manevriranje.

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Combo ima vivaro imata do 18 sistemov za pomoč vozniku (ADAS), od katerih so številni del serijske opreme, vključno z inteligentnim sistemom za uravnavanje hitrosti, sistemom za ohranjanje voznega pasu, naprednim sistemom za zaviranje v sili in sistemom za nadzor voznikove zbranosti. Za doplačilo je na voljo tudi prilagodljivi regulator hitrosti.

Pri največjem modelu movano gre izpostaviti sistem za avtomatizirano vožnjo 2. stopnje – prvič v zgodovini modela. Kombinacija prilagodljivega regulatorja hitrosti s funkcijo ‘Stop & Go’, asistenta za ohranjanje voznega pasu in asistenta za vožnjo v zastojih omogoča, da pri hitrosti do 30 km/h – na primer v počasnem prometu – sam usmerja, zavira in pospešuje, če ima voznik roke na volanu.

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Bencin, dizel, elektrika

Nič se ni spremenilo na področju nabora različic: kot običajno je trojica lahkih gospodarskih vozil na voljo v različnih dolžinah in višinah ter številnih karoserijskih izvedbah, ki izpolnijo praktično vse poslovne zahteve. Kot zanimivost, najmanjši combo je v potniški različici s tremi polnovrednimi sedeži in isofix priključki v drugi sedežni vrsti na voljo tudi v izvedenki M1, ki postaja redkost na trgu in je bila v Sloveniji priljubljena med družinami z večjimi potrebami za prevažanje prtljage ali prevoz večjih hišnih ljubljenčkov. Tovarna je za Slovenijo zagotovila okoli 100 vozil, tudi z dizelskim motorjem.

Pri Oplu kot eno od prednosti pred konkurenco na trgu navajajo multienergijsko platformo, ki je enaka za vse modele. Omogoča vgradnjo različnih pogonskih možnosti, od bencinskega, do dizelskega motorja in 100-odstotno električnih različic. Prednosti so večji doseg, bolj tekoče delovanje in boljša uporabniška izkušnja, so povedali na slovenski predstavitvi gospodarskega trojčka. Z drugo generacijo baterijskih sklopov so upravljanje z regenerativnim zaviranjem uredili preko obvolanskih ročic, s tem so izboljšali ergonomijo in omogočili regeneracijo v treh stopnjah ter s tem povečali individualno prilagodljivost.

Oplovi dostavniki combo, vivaro in movano | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Cene za tovorni combo van se z DDV na ceniku brez popustov na financiranje začnejo pri 19.990 evrih, potniška različica je dražja za 3.000 evrov. Električni combo stane 35.790 evrov. Srednje veliki vivaro van stane 27.990 evrov, potniška različica se imenuje zafira life in je na voljo kot 100-odstotno električni model z začetno ceno 46.990 evrov, combo electric stane 3.000 evrov manj.

Največji movano van, na voljo je le kot dizelski model, stane 27.090 evrov. Pri Oplu pravijo, da se v povezavi z movanom zelo dobro prodajajo različice za predelave, še posebej v avtodome. Izpostavljajo krepitev sodelovanja s predelovalcem movanov v avtodome, podjetjem Robeto, ki je v ta namen predstavila novo blagovno znamko Womondo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:43 06.junij 2024.

    Opel, berlingo, mercedes,peugeot vse isto,