Avto
1758 ogledov

Konec! Iz avtoindustrije se poslavlja znameniti proizvajalcev Recaro

Recaro, sedež Profimedia
Podjetje Recaro gre v stečaj. Proizvodnjo so ustavili in je ne bodo več obnovili.

Znani nemški proizvajalec avtomobilskih sedežev Recaro Automotive je dokončno potonil. Tiskovni predstavnik stečajnega upravitelja v nemškem Kircheimu je potrdil poprejšnje poročanje določenih nemških medijev, da ni več upanja na rešitev.

Brez dela bo ostalo vseh nekaj več kot 200 zaposlenih. Večina jih je že doma, del pa ostaja v proizvodnji do izpolnitve naročil. Proizvodnja se bo do konca leta dokončno ustavila.

Recaro je leta 1906 ustanovil sedlar Wilhelm Reutter, ki je začel delovati s takrat novonastajajočo avtomobilsko industrijo. Kasneje je nastalo podjetje Reutter Karosserie, nato pa se je v 60. letih preoblikovalo in po začetnicah preimenovalo v Recaro.

V zadnjih letih je imel v avtomobilski industriji status 'tier 1' dobavitelja. Izdeloval je sedeže prve vgradnje za Porsche, Aston Martin, Volkswagen, Ford, Subaru ...

Morda še večji sloves pa si je ustvaril v motošportu, kjer je bil vodilni opremljevalec dirkalnikov. 

Znotraj insolvenčnega postopka sicer potekajo pogajanja z morebitnim investitorjem, vendar ta ne namerava obnoviti proizvodnje poroča Automobilwoche. 

Podjetje je zdaj v rednem insolvenčnem postopku. Pred tem so ga skušali delavci sami rešiti in so uvedli poleti samoupravo, a ni pomagalo. 

Recaro, sedež | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi stečaja Recara delo ustavil še proizvajalec avtov

Recaro Automotive je sicer del holdinga Recaro, v katerega spada več podjetij. Med drugim izdelujejo sedeže za letala in vlake, otroške sedeže kot tudi 'gaming' sedeže. Ostala podjetja poslujejo normalno, ugaša samo avtomobilska divizija. 

Recaro je bilo svetovno znano nemško podjetje, ki je desetletja slovelo po kakovostnih avtomobilskih sedežih za športne avtomobile. 

V zadnjih letih je udarila krizo zaradi močno povečanih stroških proizvodnje. Zadnjih žebelj v krsti pa je bila odpoved velikega naročila, od katerega so bili močno odvisni. 

Zaton Recara ima širše posledice. Pred dnevi so v podjetju Ineos Grenadiers objavili, da začasno ustavljajo proizvodnjo dveh modelov, za katerega bi moral Recaro dobaviti sedeže. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 19:19 03.oktober 2024.

    Spet nobene škode!

  • 4krogci 17:20 03.oktober 2024.

    bbs, recaro,... dobro nam gre!