Avto
13169 ogledov

Na dopustu: Ste že slišali za trik goljufov z razbitim ogledalom?

Vzvratno ogledalo Žurnal24 main
Med potjo z avtomobilom na dopust bodite previdni na tipične prevare, ki se jih uporabljajo goljufi.

Pri nemški avtomobilistični reviji Auto motor und sport so voznike opozorili na najbolj pogoste trike, ki jih uporabljajo nepridipravi po vsej Evropi. Predvsem turistična območja, kjer je veliko vozil s tujimi registrskimi tablicami, so idealna zbirališča kriminalcev.
Goljufi se vedno znova domislijo novih trikov, s katerimi bi izkoristili popotnike na poti. Zato je priporočljivo, da avtomobila ali avtodoma nikoli ne puščate brez nadzora na počivališčih. Prav tako morate pred dopustom shraniti številke za klic v sili v državah, v katere ste namenjeni. Pomembno pa je tudi, da se izobrazite o delovanju goljufov, saj se boste tako pred prevarami zaščitili

Razbito ogledalo

Zlasti v Italiji storilci radi ponaredijo razbito ogledalo. Zapeljejo se mimo žrtve in pri tem povzročijo glasen hrup. Nato od žrtve zahtevajo, da se ustavi. Takrat jim pokažejo ponarejeno razbito ogledalo. Goljufi nato v zameno za "škodo" zahtevajo denar. V takem primeru morate vedno takoj poklicati policijo, da razjasni, kako je do nesreče prišlo. V tem primeru goljufi pobegnejo sami.

avtovleka | Avtor: Anže Petkovšek Poškodovan avto na avtovleki. Anže Petkovšek

Lažna servisna služba

Goljufi ta trik pogosto uporabijo na počivališčih, in sicer tako, da izpustijo zrak iz pnevmatike vozila žrtve prevare. Ko žrtev s še vedno dovolj polno pnevmatiko zapusti počivališče, ji sledijo in počakajo, da se pnevmatika toliko izprazni, da se avto ustavi. Nato povsem "po naključju" pripelje servisna služba, še preden je žrtev sploh lahko poklicala pomoč. Vozila servisne službe so pogosto zelo podobna pravemu servisnemu vozilu. Voznik se tudi pretvarja, da je uradni uslužbenec avtovleke. Vozila nato ne odpeljejo v najbližjo delavnico, ampak v veliko bolj oddaljeno. Prevaranti nato izstavijo visok račun za vleko in nepotrebno popravilo. Ta prevara se pojavlja predvsem v vzhodni Evropi, tudi v Sloveniji, o čemer smo pisali tukaj.

Pomoč na cesti

Podobno kot pri prejšnji prevari storilci vnaprej povzročijo poškodbo na vozilu. V tem primeru se namesto servisnega vozila pripeljejo kot zasebniki in ponudijo svojo pomoč. Medtem ko eden od storilcev pomaga pri menjavi gume, drugi iz avtomobila ukrade dragocenosti. Zato vozila nikoli ne puščajte brez nadzora in ga vedno zaklenite.

Prazna pnevmatika | Avtor: The Tire Extinguishers The Tire Extinguishers

Domnevna škoda na vozilu

V Španiji pogosto prihaja do goljufij, pri katerih storilci žrtev s hupanjem ali kretnjami opozorijo na domnevno škodo na vozilu. Želijo, da voznik ustavi. Namesto da bi pomagali, pa v vozilu iščejo dragocene predmete.

Deaktivacija centralnega zaklepanja

Zlasti v mestnem prometu ali v prometnih zastojih storilci izkoristijo priložnost in izzovejo zaviranje v sili. S tem onesposobijo centralno zaklepanje, zato lahko vrata vozila odprejo od zunaj. Storilci v hipu odprejo vrata, ukradejo torbe ali druge dragocenosti in pobegnejo na dvokolesniku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar MS
    MS 16:29 27.julij 2024.

    Zakonsko bi morali urediti prepoved objav takih reklam za učinkovine ki so tudi življensko nevarne saj gre za očitne prevare! In kdo le-te objavlja je tudi sam inkriminiran kot sodelavec v prevari!

  • Avatar karjola
    karjola 11:07 27.julij 2024.

    Tudi vaša stran ponuja goljufive storitve. Recimo 5000 eur na teden, čudežno zdravilo za prostato, miljonkrat močnejša viagra, čudežni študent ki je izumil kapljice za diabetes.... dokler imate tako ponudbo sploh ne morete biti verodostojen medij.